På fredagen meddelade Sverigedemokraternas lokalavdelning i Tranås plötsligt att man avbokar medborgarjournalisten Katerina Janouch från att föreläsa om yttrandefrihet på söndag. När Samnytt ringer SD Tranås får vi veta att beslutet kommer från SD:s riksorganisation som anser att Janouch är ”olämplig”. Detta trots att hon nyligen föreläst för Moderaterna.

Det är efter en artikel om den ”högerextrema författaren” hos den vänsterextrema sajten Expo som Sverigedemokraterna har kovänt och valt att avboka Katerina Janouch.

LÄS ÄVEN: Katerina Janouch skrev att flicka ”tvingas skriftligt erkänna sig till islam” – åtalas för grovt förtal

Expo har ifrågasatt SD:s beslut

På Facebook skriver SD Tranås att föreläsningen är inställd och att ”anledningen är att Expo ifrågasatt hennes lämplighet”.

Faksimil Facebook

SD Tranås: ”Olämpligt enligt SD”

På fredagseftermiddagen talade Samnytt med Björn Forsell som är ordförande för SD Jönköpings län och ansvarig för den nu avbokade föreläsningen. Han är besviken över att man tvingats avboka men hänvisar till att det är SD:s riksorganisations beslut.

Varför avbokar ni Katerina Janouch?

– För att SD Riks [SD:s riksorganisation, red. anm] har sagt att de inte tycker att det var lämpligt.

Varför var det inte lämpligt?

– Det får du prata med SD Riks [SD:s riksorganisation, red. anm] om.

Vem har du pratat med?

– Expo ringde mig igår och undrade varför vi skulle ha Katerina Janouch och då sa jag att jag skulle kolla och återkomma. Jag kontaktade då pressavdelningen och Richard och då fick jag som svar att de inte tyckte att det var lämpligt att hon kom och föreläste för Sverigedemokraterna. Då tar jag det beslutet att inte gå emot partiet.

Richard, sa du?

– Det var Richard Jomshof som jag var i kontakt med.

Hur känner du själv nu när ni plötsligt avbokat Katerina Janouch?

– Tvungen var vi ju inte men tycker inte SD Riks [SD:s riksorganisation, red. anm] att vi ska köra då ställer jag mig inte och går emot. Det skadar ju partiet. Sedan tycker jag att det här är jävligt löjligt att man inte ska kunna få lyssna på vem man vill. Det kan jag tycka.

– Sedan skrev Janouch till mig att hon föreläst hos Moderaterna och det gick ju bra. Jag brukar säga lyssna på friheten och lyssna på andra människor – då lär man sig mycket’. Det är ju det vi vill. Jag tycker att det är tråkigt men jag vill inte gå emot utan tycker SD Riks [SD:s riksorganisation, red. anm] så då gör vi så. Jag är så jävla trött på det här jagandet.

Ska generera visningar – men får inte föreläsa

Men trots att Janouch, av Expo och SD är klassad som ”olämplig” för att föreläsa hos Sverigedemokraternas lokalavdelningar har partiet tidigare använt henne för att få visningar till sin mediesatsning Riks på YouTube.

Janouch: ”Vänsterextrema styr vilka SD bjuder in”

– Vad tjänar SD på att ställa in föreläsningen med mig bara för att Expo ifrågasätter och ljuger? Hur kan en liten vänsterextrem skitförening styra vilka partiet vill bjuda in, säger Janouch när vi ringer henne.

– För en månad sedan föreläste jag för Moderaterna. Men nu portas jag alltså från SD? Jag föreläser om yttrandefrihet och medier bland annat men det jag utsätts för nu är rena trakasserier. Det är skrämmande att jag som kvinna och invandrare förföljs av Expo på det här sättet men än mer tragiskt att min föreläsning ställs in på grund av deras lögner och smutskastning, säger Janouch till Samnytt.

Samnytt har utan framgång sökt Richard Jomshof via telefon för att höra mer om SD:s beslut.

Uppdatering: På lördagen återkom Richard Jomshof med ett svar. Läs mer HÄR.

LÄS ÄVEN: SD om Janouch: ”Vi har inte förbjudit”