➤ POLITIK På tisdagen öppnade riksdagen igen efter sommaruppehållet och de politiska bataljerna satte genast igång då Sverigedemokraterna kungjorde att partiet imorgon avser väcka misstroende mot statsminister Stefan Löfven.

”Jag förutsätter att samtliga oppositionspartier står bakom vårt krav på misstroende mot Stefan Löfven. Annars är man inget oppositionsparti”, låter SD-ledaren Jimmie Åkesson meddela.

SD och Åkesson hänvisar till att Löfven fortfarande inte sparkat försvarsminister Peter Hultqvist på grund av IT-skandalen på Transportstyrelsen.

– Så fort kammaren sammanträder i morgon kommer vi väcka frågan om misstroendeförklaring mot statministern. Det pågår just nu en namninsamling, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till SVT Nyheter.

Hur allianspartierna kommer att agera vet inte Åkesson, men säger att de i konsekvensens namn borde rösta med SD – även om han tror att så inte blir fallet.

Åkesson menar att det ändå är viktigt att markera att ansvaret för it-skandalen ligger tyngst på statsministern vars förklaringar SD-ledaren inte tror på.

Om Löfvens regeringsförklaring säger Åkesson: ”Det lät som det brukar: allt till alla. Och så kryddade han lite extra eftersom det är valår.”