jomshof-hizbollah

Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah uppmanar att gå hårt mot Sverige. Facebook / Twitter

InrikesUtrikes

SD: Dra in biståndet till Irak

Publicerad 7/21/2023
Annons

Efter att den svenska ambassaden i den irakiska huvudstaden Bagdad stormades och sattes i brand under natten mot torsdagen, anser Sverigedemokraterna att svaret från svenska myndigheter måste vara ”hårt och bestämt”. Samtidigt oroas en s-topp över att Sverige kan betecknas som ”islamofobiskt”.

Stormningen skedde bara timmar innan den irakiske islamkritikern Salwan Momika sparkade fotboll med koranen utanför den irakiska ambassaden i Stockholm på torsdagen. Momika låg också bakom koranbränningen utanför Stockholms moské nyligen, vilket även det ledde till att den svenska ambassaden stormades.

– Den här boken är farlig för svenska samhället och jag tycker att alla ska ha friheten att bränna koranen. Nästa steg vore att förbjuda den, säger han till DN.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Svenska ambassaden i Irak stormad och satt i brand

Denna gång har Irak också stoppat alla affärer med svenska företag och uppmanat Sveriges ambassadör att lämna landet samt kallat hem sin toppdiplomat i Sverige.

Situationen har fått Richard Jomshof (SD) att reagera starkt och förordar, liksom många andra, att det svenska biståndet till landet bör dras in.

Även från andra delar av den muslimska världen har liknande utspel kommit, bland annat länder som Turkiet och Iran, och i en video uppmanar ledaren för terrorgruppen Hizbollah samtliga arabiska och muslimska länder att ta till samma åtgärder.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Sparkar fotboll med koranen utanför Iraks ambassad

Medan svenska ambassaden stormas för andra gången på kort tid oroar sig s-toppen Jan Eliasson för att Sverige kan betecknas som ett ”islamofobiskt” land.

– I den islamiska världen påpekar man att andra demokratiska länder finner vägar att inte genomföra bränning av heliga böcker, till exempel Finland, Storbritannien och Frankrike. Vi i Sverige ska inte underskatta djupet och bredden i reaktionerna mot koranbränning. Det är många länder i världen, inte bara i den islamiska världen, som uppmärksammar detta, säger han till statstelevisionen.

Den tidigare utrikesministern uppmanar också Sverige att inte trappa upp konflikten med Irak.

276 miljoner

Enligt uppgifter från Sida gav Sverige drygt 276 miljoner kronor till Irak 2022.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
559Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons