En skånsk kommun inför nu förbud mot tiggeri. Detta för att sätta stopp för vad man menar är en kraftig ökning av antalet hitresta tiggare. Förslaget som beslutet grundar sig på lades från början av Sverigedemokraterna redan under förra mandatperioden.

Det var på måndagskvällen som beslutet klubbades igenom i kommunfullmäktige i Skurup. Förbudet kommer upprätthållas på flera platser i kommunen, däribland centrala delar som gågator, stationsområde och handelsplatsen. Även i Rydsgård, Skivarp och hamnen i Abbekås blir det förbjudet att tigga, rapporterar SVT.

LÄS ÄVEN: BILDEXTRA: S-ledning nonchalerar naturförstörelse efter tiggare

Partier sluter upp bakom SD

Förslaget lades fram av Sverigedemokraterna som ett så kallat intiativärende under föregående mandatperiod och nu följer bland annat Moderaterna efter. Johan Bolinder är kommunstyrelsens ordförande i Skurup och han säger i en kommentar till beslutet att det är ”angeläget att tiggeriet upphör”. Detta med anledning av en kraftig ökning av antalet hitresta tiggare i kommunen.

Oppositionsrådet Lars Nyström (SD) är nöjd med beslutet och att andra partier nu insett att ett förbud är nödvändigt.

– Senare har fler antagit SD:s linje i frågan och det är framför allt glädjande att Moderaterna har svängt i denna viktiga fråga, säger Nyström till Skånska Dagbladet.

https://www.facebook.com/SDSkurup2016/posts/3127835503939423

Klubbade igenom slöjförbud

I mitten av december uppmärksammade Samhällsnytt att Sverigedemokraternas lokalavdelning i Skurup gjort framsteg också i en annan för partiet och många kommuninvånare angelägen fråga.

Partiet lämnade in en motion rörande förbud mot att bära huvudduk i kommunens skolor och förskolor som klubbades igenom.

LÄS ÄVEN: SD fick igenom förbud mot slöja i skånsk kommun

authorimage