Sverigedemokraterna i Heby nekas hyra Fokus Bio i Östervåla. Anledningen är att biografen enligt sina stadgar tar avstånd från ”rasistiska och antidemokratiska grupperingar”.

Det är under april i år som Sverigedemokraterna i Heby kommun tänkt hålla i en utbildning i Östervåla, mellan Uppsala och Gävle, tre mil från Heby.

Östervåla. Bild: Google Maps

Utbildningen är planerad för partiets förtroendevalda.

– Man lär sig lite grand om kommunpolitik och hur det fungerar i olika nämnder. Vilka beslutande organ vi har, vad fullmäktige gör, vad kommunstyrelsen gör. En allmän utbildning, berättar Mattias Widén från SD i Heby för Samnytt.

– Det här är en ren allmänbildning om hur en kommun fungerar.

Nekas hyra biograf

SD kontaktar Fokus Bio i Östervåla, en samlingslokal i centrum av samhället, för att fråga om de kan få hyra den för utbildningen. Men efter att partiets förfrågan tagits upp av föreningens styrelse, blir beskedet nej.

Faksimil

Det är Östervåla Byggnadsförening som står bakom Fokus Bio. Föreningens ordförande Frida Yngve förklarar beslutet såhär för Samnytt:

– Vi är medlemmar i Folkets hus och parker, och de har tagit det här beslutet. Av den anledningen valde vi att säga nej, eftersom vi följer de beslut som de tar.

Enligt Folkets hus och parkers uthyrningspolicy, som togs fram 2014, ska riksorganisationens drygt 500 medlemsföreningar inte låta sina lokaler bli en ”megafon” för hyresgäster som anses ”rasistiska/främlingsfientliga, icke-demokratiska och exkluderande”.

Faksimil

”Väldigt tråkigt”

Mattias Widén konstaterar att det inte är första gången SD i Heby nekats hyra lokal.

– En bygdegård har nekat oss tidigare. Huddunge bygdegård. Det var av samma anledning. De ansåg att vi var ett rasistiskt parti, berättar han.

– Det är väldigt tråkigt.

Widén påpekar att närmare 23 procent av Hebyborna röstade på SD i riksdagsvalet 2018.

– Att man inte ska kunna inkludera dem, det tycker jag är en väldigt tråkig syn på hur man ser på saker. Det är en rätt stor andel som är sverigedemokrater i kommunen.

”Vi är inte rasister”

Även Östervåla byggnadsförening påpekar på sin hemsida att de tar ”aktivt avstånd från rasistiska och antidemokratiska grupperingar”. Men det är inget Widén tycker stämmer in på hans parti.

– Det är helt taget ur luften. Vi är inte rasister någon av oss. Jag förstår inte var de får saker ifrån?

Är ni antidemokrater?

– Nej, det är vi inte.

LÄS OCKSÅ: Lokaltidning säger nej till SD-annonser: ”Våra värderingar är mil ifrån varandra”