Sverigedemokraterna i Växjö föreslår att Internationella mansdagen, den 19 november, ska bli en flaggdag i kommunen. De menar att männen behöver lyftas fram och uppmärksammas.

Christer Svensson (SD), som har skrivit motionen, anser att männen ”kommer i kläm” och att det är viktigt att uppmärksamma deras situation. Enligt Malin Lauber (S), ordförande i kommunen, är det dock ”för tidigt” att fatta ett beslut i frågan i kommunstyrelsen i Växjö. Hon påpekar att kommunen måste se över sin flaggpolicy innan några beslut fattas. Det skriver SR.

I dagsläget flaggar Växjö kommun vid en rad olika tillfällen. Idag flaggas det bland annat på allmänna flaggdagar, vid internationella besök, Nordens dag, Växjö Pride, Europadagen, dag för Europaparlamentsvalet i Sverige, nationella minoriteters nationaldagar, vid dödsfall och begravning av kommunanställda, när ledamöter eller ersättare i kommunfullmäktige eller kommunstyrelse avlidit, vid rekommendation från regeringen eller länsstyrelsen.

Flaggas gör det även på internationella kvinnodagen men alltså inte på internationella mansdagen, något som SD i jämställdhetens namn vill ändra på. Samtidigt har partiet nationellt motsatt sig flaggning i samband med Pride eftersom man anser att det handlar om en radikal politisk rörelse som är diskriminerande, exkluderande och separatistisk.

LÄS ÄVEN: SD: Reglera prideflaggan – och avskaffa första maj