Tidigare i veckan föreslog Sverigedemokraterna i en halländsk kommun ett totalstopp för mottagande av migranter.

Efter att SD:s starka fäste Sölvesborg tidigare i höst beslutade att utmana bosättningslagen och inte samarbeta med Migrationsverket när det gäller anvisade migranter följer kollegorna i Laholms kommun efter uppbackat av riksavdelningen.

LÄS ÄVEN: SD-styrda Sölvesborg: Placera migranter i husvagnar och stimulera återvandring

Det är SD:s vice ordförande Thomas Lövenbo och fullmäktigeledamoten Birger Bäkmark som har författat motionen i vilken de skriver att Laholm ska använda det kommunala självstyret för att inte ta emot fler nyanlända, rapporterar Hallandsposten.

SD: ”Invandringspolitiken som förs är en katastrof”

När lokaltidningen talar med Lövenbo uppger han att förslaget har starkt stöd bland partimedlemmarna men även hos många andra i kommunen som vill att det blir ett stopp.

– Vi anser att den invandringspolitik som förs är en katastrof för landet och dess kommuner. Den kommunala ekonomin går på knäna och vi har inte fått full kostnadstäckning från staten för alla de nyanlända som kommunen redan har tagit emot, säger Lövenbo till Hallandsposten.

Vill undvika otrygghet

Det är inte bara en fråga om ekonomi utan även trygghet. Lövenbo hänvisar till de så kallade utsatta områdena runt om i landet och menar att det finns en risk för katastrofala följder om de inte agerar.

Motionen är inlämnad till kommunfullmäktige men det är oklart vilket stöd den kommer att få bland övriga partier.

LÄS ÄVEN: SD föreslår biljett hem för nyanlända som kräver att få bo i villor