Med hänvisning till den allt grövre och systemhotande kriminaliteten i Sverige vill Josef Fransson (SD) göra det möjligt för fler civila att bära vapen.

Fransson skriver om sitt förslag på Twitter:

– Sverige har otroligt stora problem med gängkriminalitet, ett problem som ser ut att växa. Polismakten kan inte vara överallt hela tiden, säger Josef Fransson till TT.

LÄS ÄVEN: Många svenskar vill lära sig skjuta – litar inte på samhällets hjälp

Han menar att med en sådan brottsbekämpande kraft på plats i samhället skulle vissa kanske dra sig från att exempelvis begå ett rån.

– Dessutom har vi det växande terrorhotet. Om man tänker tillbaka på det som skedde på Drottninggatan, liknande saker har skett i Frankrike, så skulle det finnas vapen på plats när ett terrordåd sker så skulle man kunna rädda liv.

Inget skarpt förslag

Samtidigt betonar Fransson att det inte rör sig om ett skarpt politiskt förslag och det är inget som är förankrat inom Sverigedemokraterna.

– Det är inte ett politiskt förslag, inget utspel, utan en tanke för att starta en intressant diskussion, och för att se om någon kan komma med ett intressant motargument.

Sågas av L

Liberalernas partiledare Johan Pehrson sågar förslaget.

– Jag tycker att det är dåligt, vi behöver ha fler poliser, vassare verktyg och tidigare sociala insatser. Vi behöver ha färre vapen på våra gator hos personer som inte ska ha vapen, och inte fler.

Förslag av Ekeroth 2019

I en ledare på Samnytt 2019 skrev Kent Ekeroth (SD) att samhällskontraktet är brutet och konstaterade att i det Sverige som gått förlorat behövde medborgare inte bära vapen – men i det nya ”spännande” Sverige som växt fram kulle det behöva förändras.

LÄS ÄVEN: När samhällskontraktet är brutet och kaoset breder ut sig måste svenskar ges möjlighet att försvara sig