jimmie-åksson-tobias-andersson

Foto: Poltikerveckan Almedalen, CC BY-SA 2.0

Inrikes

SD-förslag: Slut på skadestånd till brottslingar

Publicerad 11/11/2021
Annons

En dömd våldtäktsman fick 840 000 kronor av Justitiekanslern och en kvinna utsatt för våldtäkt tvingades betala tillbaka 150 000 till förövaren. Efter den senaste tidens uppmärksammade fall med generösa skadestånd till grova brottslingar väcker Sverigedemokraterna nu ett utskottsinitiativ i justitieutskottet.

Skadeståndsrättens principer får aldrig innebära att brottslingar kan sko sig på sitt agerande, menar SD-ledaren Jimmie Åkesson och partiets rättspolitiske talesperson Tobias Andersson i en gemensam debattartikel.

I utskottsinitiativet föreslår man att rätten till ersättning inte gäller om gärningsmannen alltjämt, även efter ett nedsatt straff, är dömd för brottet som föranlett frihetsberövandet.

LÄS ÄVEN: JK: Damir Al-Ali fick högre skadestånd för att han våldtog

En annan punkt gäller ifall en brottsling får ut skadestånd av staten är pengarna i dag skyddade från att täcka skadestånd för andra brott som denne begått. Brottsoffer kan därför bli utan skadestånd medan gärningsmannen lever gott på medborgarnas pengar.

Inte ens när skadestånd betalats ut kan brottsoffret vara helt säker, då det finns fall där man tvingats betala tillbaka pengarna långt senare.

Till skillnad från regeringen kommer Sverigedemokraterna inte att låta dessa frågor gömmas i en byrålåda på Justitiedepartementet. Därför väcker vi nu detta utskottsinitiativ som, om det går igenom, kommer leda till att grova brottslingar aldrig belönas med oförtjänta skadestånd igen – samt att brottsoffers rätt till skadestånd garanteras. Nu är det upp till bevis för de övriga partierna. Sätter ni gärningsmännen eller brottsoffren först? 

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons