Sedan den nya socialdemokratiska regeringen tog över makten i Storbritannien har man under kort tid fängslat en lång rad medborgare för att ha deltagit i protesterna mot invandrarvåldet eller ha skrivit något som anses olämpligt på nätet. I Sverige tar Sverigedemokraterna upp frågan i riksdagen.
Hembesök av polis efter en tämligen oskyldig kommentar är ingenting nytt i Storbritannien, men har eskalerat kraftigt med den nya Labourregeringen och väcker uppmärksamhet med många som ifrågasätter utvecklingen – bland annat Elon Musk.
I en fråga inlämnad av Josef Fransson (SD) ställd till utrikesminister Tobias Billström (M) skriver sverigedemokraten bland annat att det blir “plågsamt tydligt hur inskränkt yttrandefriheten är i Storbritannien, där saker medborgare skriver eller delar på sociala medier kan medföra att polisen kommer hem till dem och arresterar dem”.
Man behöver verkligen inte försvara det som skrivits och har föranlett statens ingripande för att för den skull ifrågasätta de totalitära tendenser som Storbritanniens regering uppvisar. Yttrandefrihet är grundfundamentet i hela den västerländska demokratin och finns till för att skydda yttranden som upprör eller provocerar. Den brittiska regeringen talar dock snarast om ytterligare skärpt lagstiftning där man bland annat vill ställa krav på digitala plattformar att ta bort lagligt men skadligt innehåll. Undertecknad tycker att man väl kan argumentera för att bristen på yttrandefrihet snarast är det som skapat de underliggande spänningar som nu eskalerat till upplopp och våld.
Fransson undrar om Billström delar problembilden om bristen på yttrandefrihet i landet och om han i så fall avser att adressera frågan till den brittiska regeringen. Frågan kommer besvaras den 30 augusti.
Tre års fängelse
Samtidigt som SD:s fråga lämnats in har ytterligare en britt dömts till flera års fängelse för vad han skrivit och publicerat på nätet.
Wayne O’Rourke hade mer än 90 000 följare på sitt X-konto och har erkänt att han publicerat skriftligt material på nätet för att “väcka rashat” mellan 28 juli och 8 augusti.
Domare Catarina Sjolin Knight dömde honom vid Lincoln Crown Court och sa till honom: “Du var inte fast i vad andra gjorde, du anstiftade det”.
35-åringen blev också kallad “tangentbordskrigare” av domaren.
Efter domen uppgav Lincolnshire Police att man skulle “vidta snabba och beslutsamma åtgärder mot alla som misstänks ha delat skadligt innehåll online”.
Starmer alltmer impopulär
Premiärminister Keir Starmer blir allt mindre populär i Storbritannien och har nu fallit tillbaka till samma nivåer som före valet.
Hans nettobetyg är -7 procent, en minskning med tio procentenheter från början av augusti och en minskning med 26 procentenheter från hans första tid som premiärminister.
LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Storbritannien är ett mycket sjukt land”
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.