wiechel-kuhnke

Markus Wiechel (SD) har ställt en fråga till Alice Bah Kuhnke (MP)

Inrikes

SD ifrågasätter skattefinansiering av Pride efter att homosexuell partiledare utestängts

Publicerad 7/16/2018
Annons

Samhällsnytt har tidigare berättat om kritiken mot att nystartade partiet Medborgerlig Samling och dess homosexuelle partiledare Ilan Sadé nekats delta i Stockholm Pride. Nu ifrågasätter Sverigedemokraterna i en skriftlig fråga från riksdagsledamoten Markus Wiechel till kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) om arrangören kan anses leva upp till de krav på öppenhet, tolerans och åsiktsfrihet som berättigar till statliga bidrag.

I sin sin skriftliga fråga till ministern skriver Wiechel:

Under veckan som gått har vi kunnat läsa hur Stockholm Pride portat det lilla liberalkonservativa partiet Medborgerlig Samling (MED) från att delta som utställare och som aktiv del i demonstrationen med motiveringen att de inte uppfyllde arrangörens värdegrund. Grunden för denna bedömning sägs vara olika uttalanden från partiets företrädare, däribland partiets ordförande Ilan Sadé. Sadé, som själv är öppet homosexuell, ska ha sagt att han ogillar bokstavskombinationen hbtq då detta dels buntar ihop olika individer, dels låter som en psykiatrisk diagnos.

Portningen har kritiserats av såväl aktiva MED-företrädare som den välkände MED-medlemmen och tillika debattören Alexander Bard, som också är öppet homosexuell. Bard har tidigare deltagit och invigningstalade bland annat vid Stockholm Pride år 2013.

Allt detta väcker naturligtvis frågor eftersom Stockholm Pride mottar skattepengar i mångmiljonklassen. Dessa skattepengar är naturligtvis ämnade åt att bidra till öppenhet, tolerans och åsiktsfrihet. När Stockholm Pride nu tydligt utestänger homosexuella tillhörande ett visst parti har vi ett tydligt problem. Det finns en lång rad andra exempel där skattemedel betalats ut till organisationer som inte följer fastslagna riktlinjer.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke:

Anser ministern att det behöver göras några förändringar från regeringens sida för att säkerställa att skattemedel går till vad de är ämnade för och om så är fallet, vad avser ministern att vidta för åtgärder?

Bah Kuhnke har i skrivande stund ännu inte besvarat frågan.

Organisationen Stockholm Pride erhåller varje år miljonbelopp från skattebetalarna för evenemanget. Stockholm stad upplåter också offentlig mark för ändamålet.

LÄS MER: MED utestängs från Stockholm Pride – kommer att ordna ett alternativt evenemang

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1180”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons