SD ifrågasätter utrikesministerns bristande entusiasm för Israels fredsavtal med forna fiender
Foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Den svenska utrikesministerns påstådda engagemang i världsfrågor till trots tycks det vara sämre ställt med entusiasmen inför den rad av fredsavtal som Israels grannar nyligen slutit och kommer att sluta med Mellanösterns enda demokrati. Varför det förhåller sig på det sättet ville Markus Wiechel (SD) ta reda på.

I den skriftliga frågan Normaliserings- och fredsavtal med Israel konstaterar Wiechel att Linde i vissa av fallen med de nyligen slutna fredsavtalen knappt bemödat sig med att göra en kommentar, något hon i normala fall annars är väldigt flitig med. I stället har det varit först efter efterlysningar av någon sorts reaktion Linde gett efter och nämnt de historiska avtalen.

”Det är alldeles uppenbart att det är svårt och sitter långt inne”, skriver Wiechel som också misstänker att den bristande entusiasmen grundar sig i den svenska regeringens goda relation till den palestinske diktatorn Mahmud Abbas.

Långt inne tycks även ovanstående pliktskyldiga kommentar, direktöversatt från svenska, ha suttit.

LÄS ÄVEN: Intervju med Ann Linde väcker uppmärksamhet: ”Uppvisar på dålig engelska ett obehagligt förnekande”

Frågan till Ann Linde lyder:

Hur kommer det sig att ministern är så tillbakadragen när det kommer till att betona och visa stöd till de framgångar som Israel gjort rörande freds- och normaliseringsavtal med tidigare fiender, och kan vi förvänta oss ett kompakt stöd från ministern för att fler länder ska teckna den här typen av avtal?

Linde kommer att besvara Markus Wiechels fråga den 4 november.

Författare av texten

Andreas Nilsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.