Trots koranupploppen under påskhelgen backar SD något i den senaste väljarbarometern från GP/Sifo. Partiet som tidigare varit svenska mäns favoritparti har förlorat väljare, framför allt till Socialdemokraterna som nu är störst både bland män och kvinnor.
Delar av mätningen gjordes under och efter de våldsamma förortskravallerna men en väljarrusch till partiet uteblev. Statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors konstaterar att Sverigedemokraterna stått stilla i opinionsmätningarna under en längre tid. Han menar att man hade kunnat förvänta sig att de muslimska våldsverkarna skulle få fler att vända sig till SD men den effekten verkar ha uteblivit.
– Det är oroväckande för SD om detta inte längre ger utslag i opinionen till deras fördel, säger Jonas Hinnfors.
En anledning till detta tror Hinnfors kan vara att väljarna redan vet att SD vill se hårdare tag och stram invandring. För att locka fler väljare behövs därför tydligare ställningstaganden i mer traditionella höger-vänsterfrågor som skatter, skola, vård och omsorg samt hur partiet agerar i dessa frågor i ett eventuellt regeringssamarbete med M och KD.
– SD får fundera på vad man vill vara för parti, även om det är klart att man inte släpper ett etniskt homogent Sverige och hårdare tag, säger han.
LÄS ÄVEN: Stödet för SD:s politik RASAR på flera områden
S större än på åtta år
Bättre går det för Socialdemokraterna som med 33 procent når sin högsta placering sedan mars 2014. Ökningen är marginell jämfört med mätningen i mars men jämfört med för ett år sedan är noteringen drygt 5 procentenheter högre.
Enligt Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, är opinionsläget ”påfallande stabilt”.
– Det är också tydligt att säkerhetspolitiska frågor inte flyttar väljare från ett ställe till ett annat, det är en fråga som delvis lever sitt eget liv, säger han till SvD.
LÄS ÄVEN: ”Sossepriser” driver allt fler svenskar till hjälporganisationer
Hopplöst för L och MP
Liberalernas nye partiledare, Johan Pehrson, har ännu inte lyckats vända skutan efter Nyamko Sabunis katastrofsiffror. De ligger kvar på 2,4 procent, samma resultat som månaden innan. Partiet måste locka ytterligare minst 100 000 nya väljare de kommande månaderna för att klara sig över fyraprocentsspärren.
Nästan lika hopplöst ser det ut för Miljöpartiet, som hamnar på 2,9 procent. Enligt Hinnfors ser det ”väldigt mörkt ut” för MP och han ser ingenting som tyder på förändring i närtid.
Den senaste rangordningen ser ut som följer, alla siffror i procent, resultat från mätningen i mars inom parentes:
Socialdemokraterna: 33,0 (32,8)
Moderaterna: 21,2 (21,4)
Sverigedemokraterna: 18,2 (18,6)
Vänsterpartiet: 8,7 (8,6)
Centerpartiet: 7,1 (7,0)
Kristdemokraterna: 4,9 (4,9)
Miljöpartiet: 2,9 (2,7)
Liberalerna: 2,4 (2,4)
Övriga: 1,6 (1,5)
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.