Den skånska kommunen Skurup, även känd som Nils Holgerssons hembygd, styrs av Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna. Nu har styret kommit på att kommunen måste ändra sin profil. De kan inte längre identifiera sig med Nils Holgerssons hembygd eftersom att det har skett en stor ”inflyttning”.

Det är Skurups kommunikationschef Magdalena Hellström som berättar om kommunstyrets planer för statstelevisionen. En del i arbetet att förändra kommunen är att byta ut logotypen med Nils Holgersson.

Enligt Ystads Allehanda är budgeten för att ändra logotypen en miljon kronor. Utöver logotypen tillkommer även stora kostnader för byte av skyltar, tryck och annat material.

Vidae har kommunen lagt en halv miljon kronor för eventuella ökade kostnader under 2025 och 2026.

Logotypen som skrotas.

Inte vår identitet längre

Kommunikationschefen Magdalena Hellström berättar att det finns flera anledningar till att kommunen vill skrota Nils Holgersson. En anledning är att kommunstyret inte känner igen sin självbild i Selma Lagerlöfs bok om Nils Holgerssons hembygd.

– Dels så är det ju att vi inte känner att vi kan identifiera oss med Nils Holgerssons hembygd längre, säger Hellström till SVT.

Ytterligare anledningar är att det skett mycket inflyttning och att det även ”byggs mycket” i kommunen.

– Det är en barnbok, och vi är en expansiv kommun med väldigt mycket inflyttning, det stämmer inte riktigt med hur vi vill visa upp oss för omvärlden.

Enligt SCB:s statistik vid årsskiftet hade Skurup kommun 16 731 invånare och av dessa är 14,1 procent är födda utomlands.

LÄS ÄVEN: Sverige marknadsförs som arabernas och muslimernas hem på TikTok