handskakning

Foto: Tobias Wolter.

Inrikes

SD-krav på handskakning för anställning i kommun väntas gå igenom: ”Självklart ta seden dit man kommer”

Publicerad 11/8/2019
Annons

Enligt Sverigedemokraterna i Trelleborg är att ta i hand med båda könen en del av att ta seden dit man kommer. Nu vill man göra detta till en förutsättning för att anställas i kommunen. S och MP menar att förslaget strider mot grundlagen.

SD Trelleborg lade redan i fjol fram ett liknande förslag som då röstades ned. Då gällde det dock bara män som inte vill skaka hand med kvinnor, nu gäller förslaget båda könen. Då hade kommunen också ett annat styre, i dag styrs Trelleborg av M och KD med stöd av SD.

– Det har varit några exempel i landet på senare år, när någon fått ett rejält skadestånd då denne inte fick ett jobb på grund av vägran att skaka hand. Det ansågs vara diskriminering. Vansinnigt. Det är väl en självklarhet att man anpassar sig efter hur man hälsar i det nya landet man bor i, säger oppositionsråd Helmuth Petersén (SD) till Lokaltidningen.

I motionen, som lämnades in i mars, skriver Petersén att Trelleborg inte ska anställa personer som ”av religiösa eller kulturella skäl vägrar att hälsa på motsatta könet genom traditionell handhälsning”.

LÄS ÄVEN: Rättsfall med muslimsk handskakningsvägran kan bli prejudicerande

Nyligen beslöt man att förslaget ska tas upp vid kommunstyrelsens nästa möte, där det väntas klubbas igenom.

– Men majoriteten finns, i och med att M stödjer vårt förslag, säger Petersén.

Lär överklagas

Petersén räknar med att beslutet sedan kommer överklagas för att slutligen avgöras i förvaltningsrätten.

Liksom i fjol är S och MP emot förslaget med motiveringen att det är en grundlagsskyddad rättighet att vägra skaka hand med någon av det motsatta könet. Även Liberalerna är kritiska och säger nej.

LÄS ÄVEN: Vägrade skaka hand med manlig chef – får 40 000 kronor i ersättning för diskriminering

Även om frågan också ska tas upp i kommunfullmäktige lär det gå igenom, förutsatt att KD gör som i kommunstyrelsen och lägger ned sina röster.

– Vi får se hur KD gör, de kan ju välja att rösta med oss andra i kommunfullmäktige, säger oppositionsråd Lennart Höckert (S).

”Jävla trams”

– Det är vanligt svenskt folkvett att skaka hand. When in Rome, do as the Romans, säger det moderata kommunalrådet Mikael Rubin.

Hos facket väcker förslaget ilska.

– Det här är jävla trams. Vi har ett kommunalråd som går i Sverigedemokraternas ledband, säger Kommunals sektions pressansvariga Birgitta Almroth (S) till Kommunalarbetaren.

– Vi har ett kommunalråd som beter sig som att han var 17 år. Är det här verkligen ett problem? Ska man då ta i hand i förkylningstider?

– Det här kommer vi bestrida. Och kommer det att bli verklighet kommer jag själv att vägra ta i hand, säger Birgitta Almroth.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
829Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons