Malmö stad polisanmälde en av Paludans koranbränningar i april och två tidigare tillfällen i februari. Nu vill Sverigedemokraterna i Malmö utreda den beslutsprocess och det underlag som resulterade i polisanmälan.

– Det är viktigt att vi får en juridisk prövning av varje händelse, sa Thomas Bull, trygghetssamordnare i Malmö stad, till Sydsvenskan för ett par veckor sen.

LÄS ÄVEN: Polischef vill stoppa Paludan – justitieråd: ”Ingen bra utveckling för demokratin”

Bull ledde tidigare Malmöpolisens hatbrottsgrupp och skulle vilja se att varje liknande händelse utreds och prövas juridiskt för att se om det som skett utgör hets mot folkgrupp.

– Då tror jag att det blir lättare för oss att stötta de goda krafterna i civilsamhället. Där det blivit oerhört svårt att se var gränserna går för yttrandefrihet.

Nämndinitiativ

Det är i ett nämndinitiativ SD Malmö nu vill att kommunstyrelsen uppdrar åt stadskontoret att utreda den beslutsprocess och det underlag som resulterade i att Malmö stad och Thomas Bull polisanmälde Rasmus Paludans tillståndsgivna manifestation för hets mot folkgrupp.

LÄS ÄVEN: Åklagare om koranbränning: ”Inte olagligt”

Oppositionsråd Magnus Olsson (SD) påpekar att frågan om hets mot folkgrupp i detta fall redan utretts och avvisats av rättsväsendet.

– Det är ju inte heller en kommunal uppgift att polisanmäla en manifestation som är kritisk mot islam, eller andra religioner, för att tillgodose olika intressegrupper, säger han i ett uttalande.

Dubbla måttstockar

Olsson frågar sig också varför just denna politiska manifestation mot islam polisanmälts.

– Många antisemitiska manifestationer har ägt rum i Malmö utan att Malmö stad polisanmält dessa, och vid dessa tillfällen har dessutom ledande socialdemokrater deltagit. Det är uppenbart att Malmö stads polisanmälan mer är att betrakta som ett ställningstagande mot yttrandefriheten, och detta i en tid då vi alla behöver stå upp och ta ställning mot de krafter som försöker begränsa den.

LÄS ÄVEN: Polisen tog Paludan till arresten som svar på muslimska kravaller

SD Malmö vill även att kommunstyrelsen ger stadskontoret i uppdrag att säkerställa att Malmö stads opolitiska organisation inte gör politiska ställningstaganden i fortsättningen.

Kommunstyrelsen fattar beslut om SD:s nämndinitativ vid nästa sammanträde i början av juni.