Caroline Nordengrip, tidigare riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, har tagit värvning i Ukrainas armé. Det skriver hon på Facebook.

Nordengrip satt i riksdagen för SD mellan 2018 och 2022 och var då bland annat ledamot i försvarsutskottet. Där har hon inte minst lyft fram försvarsfrågor, och började redan hösten 2018 förorda en kraftig upprustning av Sveriges försvar.

– För att garantera rikets säkerhet och självständighet måste nedrustningen genast få ett slut, säger hon i ett anförande i december 2018.


Till Ukraina

Efter den ryska invasionen reser den 42-åriga SD-kvinnan, som har militär utbildning från Sverige, förra våren till Ukraina. Tanken är att ansluta sig till en planerad svensk frivilligpluton. Den blir aldrig av, men Nordengrip stannar kvar i landet och hjälper bland annat till att utbilda ukrainska soldater.

Facebook

Nu har hon beslutat sig för att istället ta värvning som frivillig i Ukrainas reguljära armé. ”Efter tre dagars byråkrati är det klart att jag är godkänd att gå med i den reguljära armén, många stämplar blev det”, berättar hon i ett inlägg på Facebook.

Nordengrip skriver att: ”Enligt uppgifter jag fått till mig skall jag var den första internationella damen som går med i den reguljära armén”. Hon påtalar också att hon tycker att kriget är vidrigt och sjukt.

I slutet av månaden räknar SD-kvinnan med att skickas till fronten.

Facebook

Caroline Nordengrip är gift men har inga barn. I en intervju med Borås tidning berättar hon att familjen inte delar hennes entusiasm inför att hon kommer delta i kriget.

– Det är klart att min familj inte är jättelycklig och jag förstår det, säger hon och bedömer att det är svårare för hennes familj som får leva i ovisshet än det är för henne.