Stockholms stadshus. Foto: Allsong.

SD-ledamot hoppar av Stockholms kommunfullmäktige

Delningar

Bengt Herke (SD) lämnar Stockholms kommunfullmäktige efter att Sverigedemokraterna startat ett personärende mot honom. Han lämnar även partiet. Herke säger att det beror på att han uppmärksammat oegentligheter inom partiet.

– De har tillskansat sig löner som de inte har rätt till. De beslutade om anställningar under ett möte som de hävdat att jag närvarat vid, men det har jag inte. Jag har inte ens blivit kallad. Jag har därför ifrågasatt varför mitt namn finns på närvarolistan och även meddelat detta för personer på riksnivå, berättar Bengt Herke för DN.

Enligt tidningen visar protokollet från mötet att att Herke stod som deltagande utöver fyra andra, bland andra gruppledaren Peter Wallmark. Herke står dock inte som undertecknare till dokumentet.

Protokollet visar att mötet tagit beslut om att förlänga fem anställningar. De som skrev under protokollet, samt en av deras respektive, är samtidigt de som får sina anställningar förlängda.

Herke lämnar dock KF utan att bli politisk vilde. Han säger till DN att ”Jag tycker att det är bättre att den som kommer efter mig får jobba i rätt ände”.

SD Stockholm har en långa historia av konflikter. Herke menar att hans erfarenhet inom Moderaterna var ”mjuk” i jämförelse med partikulturen inom SD. ”Det är så hårda tag att det finns inte”, beskriver han det.

Gruppledaren Peter Wallmark hävdar å sin sida till DN att Herkes historia är ”en efterhandskonstruktion” för att han skulle vara missnöjd.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

56 KOMMENTARER

 1. Det måste undersökas ordentligt. Det får inte finns antydningar om korruption och oegentligheter inom SD det är förödande för partiet. Ska vi bli ett stort parti så måste det finnas ett grundkurser förtroende. Här måste det städas upp.

  • Är du ironisk nu?

   Sd är ju det utan tvekan mest toppstyrda och nepotistiskt befläckade partiet, vilket också är en form av korruption.

   Partikulturen är genomrutten.

 2. Bara att dra alla politiker över en kam,,Allt för egen vinning,,Man får i detta fall hoppas att politiken skiljer sej åt,,

  • Hoppas att det bara gäller svenska fattiga, dom ”rika” tiggarna som har råd att resa 400 mil, för att sitta utanför Ica eller Willys i sverige behöver inga pengar.
   (Det är helt ologiskt med dessa resor för 50 kronor i burken som dom säger)

   • 400 mil?
    På det tar du dig till Rom och tillbaka med utflykter i massor på köpet. Det är det som är ett av problemen med EU.

    • Kolla hur långt det är till Rumänien eller Bulgarien (ca) 400 mil är det till flera orter som dessa kommer ifrån, kalix till bukarest är det 374 mil, sedan finns det olika avstånd men tiggarna finns på slla orter här, och kommer från olika orter där, reser du den sträckan med med en liten bil, rör det sig om 10 kr milen, och tar 4 till 5 dagar, det satt en på min ort som reste hem var 14de dag, den fick mycket för 50lappen.

 3. Alla vill ha mera pengar, och det spelar ingen roll vilket parti man tillhör.Ett helt naturligt beteende hos människan.Varför försöker dom flesta migranter att bluffa? Alla försöker att bluffa,finns ingen genomärlig människa.

  • Alla försöker inte bluffa jämt, men många vill att saker och ting ska vara framgångsrika och majoriteten är själviska människor. Även giriga själviska politiker kan i viss mån bry sig om samhället de jobbar för.

   • Givetvis kan alla människor bli giriga men med det sagt så på vilket sätt hjälper det att importera fler människor som också kan vara giriga ?
    Sen hur ska du göra för att skilja ur de som är giriga och de som inte är det ?
    Sen hur ska du göra med det faktum att etniska Svenskar blir en minoritet i vårt eget land ?
    Civic nationalism fungerar inte.

    Ingen invandring, ingen arbetskraftinvandring, inga medborgarskap, ingen asylrätt och ALLA som inte har rejäla rötter i den Svenska fosterjorden måste åka hem till sina egna nationer.

    • Socialism är det huvudsakliga problemet. Det bidrar till dålig moral.
     Återvandring är naturligtvis ett givet i dagsläget för Sverige.

  • För Sveriges framtid så vore det bättre, om det kunde få gå åt helvet lite mera innan nästa val.
   4 år nog lite för länge, för då har nog gått åt helvete ordentligt.

   • Tvärtom om du följer honom så pekar han på att SD långt ifrån är ett enfrågeparti för väljarna och en stor anledning till att S tappar.
    Observera 25% av S väljare vill ha ett samarbete med SD och gillar i mycket SD’s politik.

  • S har ju varit med och störtat Landet Sverige i 50 år… som har ersatts med status som underlydande EU-region.

   Nu mår väl både svenska folket och samhället bättre???

  • Även gräsroten jag. Ett nytt försök att få alla som blivit hjärntvättade av SVT och TV4 att ta sitt förnuft tillbaka och rösta rätt – alltså Sverige och svenskarna först, det är ju vårt land det handlar om.

 4. Det måste bli en uppryckning av SD i Stockholm! Naturligtvis påverkar även detta partiet på riksnivå. Jag hoppas nu att denna valperiod kommer att ge SD ny ”luft under vingarna”, en sådan här start är dock inte bra.

  • Ingen dum kommentar …å andra sidan …man skulle nog kunna fylla en mindre stad med politiker som haft ”god fantasi” genom åren…

 5. SD har vuxit, dags för de som har suttit länge att flytta på sig. Särskilt viktigt att ny kraft kommer in på gruppledarnivåer och uppåt.

  Bli avtackade och låta nya krafter ta över. Politiska partier är inga statiska egna firmor.

  Stora människor visar att de är stora, genom att visa att de förstår att det är dags för andra att ta över.

 6. Politik är synonymt med bluff. Politiker ljuger i alla lägen. Deras enda mål är att skaffa sig makt och gör allt för att behålla den. Makt är pengar, pengar är makt.

 7. Följ gärna spektaklet med L och C
  De kommer garanterat söka bilda vad de vill kalla en mittenregering för att ”ta ansvar” för landet med S. Vi får svaret nästa vecka och kul att se hur Jonas och V agerar allt för att få det så långt till vänster som möjligt
  Kd jag bara älskar hur de dykt upp på banan efter ha varit som tysta möss en massa år.
  Sanningen är att S och C står längre ifrån varandra än S och SD.
  Lycka till om ni inte återuppväcker Fälldin!
  C är det mest högerextrema parti vi har i nuvarande form. Avveckla demokratin och ge järnet på globalism och liberalism in absurdum och de var EMOT Öresundsbron?
  L kommer åka ut om det blir nyval det vet dom så deras enda chans är att undvika det.
  Heja Kd och SD nu hoppas vi på extraval nyval omval och att samtliga partier utom SD och Kd byter partiledare.
  Mp får gärna ha kvar sina

   • Tur för dig att du hamnat i en välordnad sandlåda.

    En väninna gjorde samma erfarenhet som den omnämnda – blev inte informerad om möte men ansågs ha deltagit och tvingades skriva under. Jo … hon lämnade lokalföreningen senare.

    De dåliga sandlådorna är kanske inte så ovanliga. Synd!!

 8. Är inte detta urkundsförfalskning eller osant intygande om det är sant att protokollet är falskt? Herke eller någon ansvarig inom SD borde polisanmäla det hela, annars faller en skugga på både SD och Herke, som blir misstänkliggjorda för att ha något att dölja.

  Vore bra med info vem eller vilka som startat ett personärende mot Herke och av vilken formell anledning.

  Tråkigt med alla dessa konflikter inom SD Stockholm. William Hahne (AfS) som var ordförande där, blev ju utesluten för några år sedan. Hela styrelsen byttes ut under kuppartade former. Kommer inte ihåg alla turer.

 9. SD har blivit skit. Bara hållningslösa karriärister kvar.
  AfS har nog bättre folk.
  Att bli utsparkad ur SD har blivit ett kvalitetsbevis.

 10. Spelar liksom ingen roll vilka idioter som finns inom partiet. Så länge de är ensamma om att kraftigt begränsa invandringen , på riktigt, får de min röst.

 11. Det får inte förekomma några som helst oegentligheter i nationalistiska partier. I så fall är Sverige som land kört och svenskarna som folk körda.

 12. Det är just sådana politiker som Bengt Herke man ska värna om och definitivt inte med sådana som sysslar med ekonomiska oegentligheter.

LÄMNA ETT SVAR