SD, M, KD och L lägger gemensamt förslag för att förändra den svenska migrationslagstiftningen. Partierna lovar hårdare krav och färre undantag.

Inför söndagskvällens stora partiledardebatt i SVT kommer oppositionspartierna med ett koordinerat migrationspolitiskt utspel. Det är ett svar på det kritiserade förslag som regeringspartierna nyligen lade med en rad lättnader i asylreglerna när den tillfälliga och något stramare utlänningslagen som infördes efter asylkaoset 2015 löper ut.

– Det förslag som vi presenterar innebär bland annat att möjligheterna att få uppehållstillstånd av humanitära skäl begränsas, säger SD:s partiledare Jimmie Åkesson i en kommentar till Expressen.

Enligt Åkesson är det ”en historisk händelse i svensk politik” men han säger även att förslaget ligger ”långt ifrån vad som egentligen behöver göras för att få Sverige på rätt köl”. SD bibehåller sin inställning att det ska finnas en nollvision.

Enligt Ulf Kristersson (M) är målet att ”minska invandringen och klara integrationen”. Han talar fortfarande hellre om volymmål än nollvision men har hittat gemensamma nämnare med SD och de två övriga involverade KD och L.

LÄS ÄVEN: Åkesson passerar Löfven i högst förtroende bland väljare

Hårdare krav och färre undantag

Det är sju förslag som de fyra partierna kommit överens om. Planen är att de ska lämnas till voteringen i juni. Vinner förslagen mot regeringens så förändras lagstiftningen omgående.

– Det är tydligt att Jimmie Åkesson håller i taktpinnen i det nya högerkonservativa blocket, säger Statsminister Stefan Löfven i en kommentar till Aftonbladet.

De nya förslagen innehåller en begränsning gällande möjligheten att att begära uppehållstillstånd av humanitära skäl. Även krav på kunskaper i svenska språket och samhällskunskap ställs för att få permanent uppehållstillstånd. Vidare innehåller förslagen försörjningskrav vid anhöriginvandring samt färre undantagsmöjligheter från detta. Tidsfristen för kvotflyktingars anhöriginvandring ska också begränsas.

Hela förslagslistan till kompletteringar och ändringar till regeringens migrationspolitiska proposition finns tillgänglig här.