aelvsbyns-kommunhus-foto-peter-lundberg

Bild: Peter Lundberg, Älvsbyns kommun.

Inrikes

SD med och bryter 100 år av rött styre i Älvsbyn

Publicerad 11/10/2022
Annons

Älvsbyn i Norrbotten är en av de kommuner där Socialdemokraterna och Vänsterpartiet styrt och ställt så länge tillbaka som de flesta invånare kan minnas. Men nu är en drygt hundraårig epok av röd politik till ända när ”Älvsbyalliansen” bestående av M, SD, KD och L tar över.

Den senaste tiden har signaler kommit om att ett maktskifte kan vara i antågande. Den senaste tiden har S tillsammans med V styrt kommunen i svag minoritet och nu tvingas man lämna över rodret.

Älvsbyalliansens fyra partier får även stöd av Centerpartiet där man i motsats till på riksplanet inte ser Sverigedemokraternas medverkan i styret som ett skäl att hoppa över till den rödgröna sidan det politiska skranket.

Moderat blir nytt kommunalråd

I ett pressmeddelande skriver de fyra allianspartierna att de ”behöver varandra och ska ta till vara de olika partiernas styrkor”.

– Vi har fört många och långa samtal denna höst. Vi har utformat ett lag för att hjälpa kommunen att bli sitt allra bästa jag, förtydligar Johan Dahlqvist (M), som ser ut att bli Älvsbyalliansens nya kommunalråd.

En utlösande faktor till maktskiftet är att det hittillsvarande kommunalrådet Tomas Egmark (S) meddelat sin avgång på grund av hälsoskäl.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
830Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons