I SVT:s vallokalsundersökning framkommer att Sverigedemokraterna är andra största parti bland första generationens invandrare. Resultatet gäller även den grupp som kommer från ett utomeuropeiskt land.

SVT har genomfört sin vallokalsundersökning, Valu, i alla nationella val i Sverige sedan 1991. Resultatet i Valu brukar överlag vara representativt för det faktiska valresultatet – och syftet är att möjliggöra analyser av hur och varför väljare röstar som de gör.

I årets Valu som nu släppts i detalj kan man bland annat se hur personer som huvudsakligen vuxit upp i ett annat land än Sverige, alltså främst första generationens invandrare, har röstat.

LÄS ÄVEN: Din el kan stängas av i vinter – avgående S-regeringens elkris slår hårt

SD näst störst

Det finns flera underkategorier beroende på var man har vuxit upp, varav kategorierna för invandrare är: i Norden utanför Sverige, i Europa utanför Norden, och utanför Europa.

På första plats kommer Socialdemokraterna med 33, 35 och 45 procent av rösterna i kategorierna som nämns ovan. Sverigedemokraterna får motsvarande 22, 17 och 14 procent av dessa röster.

Sverigedemokraterna är således andra största parti för första generationens invandrare i samtliga kategorier. När alla kategorier med första generationens invandrare läggs ihop är SD andra största parti med 16 procent av rösterna. Bland utomeuropeiska invandrare är man större än MP, C och L tillsammans.

LÄS ÄVEN: Valet: Miljöpartiet saknas nu i 122 kommuner