SD i Haninge söder om Stockholm ville göra ett studiebesök på Nynäshamns Ångbryggeri. Efter att först ha gjort bokningen och allt verkade bra fick Christian Lindefjärd, gruppledare för SD Haninge, ett mejl från ångbryggeriets VD där de nekar dem att göra studiebesöket.

Det var flera SD-föreningar som tillsammans skulle besöka bryggeriet för att, som de skrev på sin Facebook-sida, gå på en ”visning av det numera så välkända ångbryggeriet i Nynäshamn samt provsmakning av ångbryggeriets fina produkter”.

Men det visade sig inte vara så enkelt. Efter att ha gjort bokningen blev de avbokade av bryggeriets VD (klicka för större bild):

I mejlet skriver VD:n Thomas Hansen följande:

Eftersom du vill boka detta som gruppledare för Sverigedemokraterna i Haninge kan vi tyvärr inte acceptera bokningsförfrågan. Anledningen är att ingen av våra anställda kan tänka sig hålla i en visning för ert parti och känna sig bekväma. Företaget är opolitiskt men inte våra medarbetare.

Lindefjärd berättar för Samhällsnytt att han först skickat bokningsförfrågan per mejl, utan att ha fått svar. Då ringde han istället upp bryggeriet och bokade per telefon utan problem.

– Allt var ju bokat och klart över telefon. Jag bad henne att mejla över en skriftlig bekräftelse, vilket hon skulle fixa. Det tar några dagar, jag får ingen reservation. Sen kommer det där mejlet, berättar Lindefjärd.

Hon du pratade med som godkände bokningen, visste hon att ni var SD:are?

– Ja det måste hon ha vetat för jag talade om vem jag var och att jag hade mejlat tidigare och att hon kan hitta min beställning och allt, så hon måste ha vetat det.

Hur ser du på det inträffade?

– Ursäkta men det är löjligt. Hela den här grejen är larvig. Han [VD:n, red anm] har fått kalla fötter och då ska han hålla på och fjanta.

På SD Haninges Facebook poängterar de att företaget då troligen inte heller vill ha de sverigedemokratiska väljarna som besökare och inte heller som kunder för sina produkter:

Tyvärr har vi fått veta att Ångbryggeriet och deras personal inte vill ha vare sig Sverigedemokraterna, deras aktiva förtroendevalda, styrelser eller tjänstemän som kunder eller besökare. Detsamma torde även gälla de Sverigedemokratiska väljarna. Att rata oss Sverigedemokrater just på grundval av vårt politiska ställningstagande och engagemang var något som partiets företrädare kunde uppleva regelbundet för cirka 10 år sedan men har som tur var på senare år förändrats radikalt till det bättre. Därför blir vi i allra högsta grad förvånade över Nynäshamns Ångbryggeris sätt att bemöta partiet och deras företrädare och väljare.