Uttalanden från regeringen om att Sverigedemokraterna inte skulle ha något inflytande över vilka som tillsätts som nya generaldirektörer för myndigheter avfärdas av partiet.

Både justitieminister Gunnar Strömmer (M) och L-ledaren Johan Pehrson har uppgett att Sverigedemokraterna inte ska ha något inflytande i processen med att utse nya myndighetschefer – uttalanden som nu avfärdas av centralt placerade källor.

– De vill markera att det är regeringen som bestämmer, även om de är införstådda med att det inte är de som bestämmer, säger en framträdande sverigedemokrat till Aftonbladet.

LÄS ÄVEN: Sparkade Ribbenvik kallas till utskott av SD

– Problemet har varit att ministrarna varit ute och så tydligt försökt markera, men alla har ju sina intressen. Våra ledamöter kanske också har varit för spetsiga, men mot det har man markerat på ett onödigt hårt sätt. Tysthet hade varit enklare att hantera än att man är ute och tjatar om det i media.

Nyligen gick Sverigedemokraterna ut och krävde rikspolischef Anders Thornbergs avgång, och enligt källan kommer det inte bli vara svårt att komma överens med regeringen då man i stort delar samma syn på polisens framtida uppdrag och fokusområden.

Nära en lösning

I dagarna fick generaldirektörerna för både Migrationsverket och Sida inte förnyat förtroende.

– Det kommer ju inte tillsättas en generaldirektör på de myndigheterna som SD uppfattar som fientlig mot vårt parti eller de politiska förändringar vi vill få till. Men det tror jag de andra partierna är införstådda med. Det är lite av en pseudokonflikt man borrat ner sig i.

Enligt ytterligare en centralt placerad SD-källa är regeringen och Sverigedemokraterna mycket nära att komma överens om formerna för hur myndighetschefer ska utses.

LÄS ÄVEN: SD kräver rikspolischefens avgång