sd-samnytt
Inrikes

SD och alternativa medier inkluderas i högerextremt terrorhot

Publicerad 3/29/2021
Annons

Varje år släpper Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT) en rapport med sin bedömning av hur hotbilden från extremistiska grupperingar av olika slag ser ut. Nytt för i år är att den högerextrema miljön lyfts fram som lika terrorhotande som den radikalmuslimska. Detta genom att definitionen för högerextremism vidgas. Enligt regeringen innefattar den nu även alternativa medier och Sverigedemokraterna.

NTC är en samarbetsorganisation där FRA. Must och Säpo ingår. Tillsammans och med uppgifter från bland annat den vänsterradikala organisationen Expo gör man varje år en uppdatering av hur terrorhotet i Sverige gestaltar sig.

Sedan ett flertal år tillbaka råder förhöjt terrorhot mot Sverige. Bedömningen har i huvudsak grundat sig på det ökande hotet från radikal islam som är kopplat till den förda invandringspolitiken. I skuggan av det hotet befaras även den våldsbejakande autonoma vänstern och högerextrema grupperingar kunna begå terrorhandlingar.

Vidgad definition av högerextremism

I årets utvärderingar framhålls fortfarande radikal islam som den farligaste och mest hotfulla ideologin. Samtidigt lyfter NCT upp det högerextrema hotet till nästan samma nivå som det islamistiska och man uppger dessutom att man tror att hotet från det hållet kan komma att öka i år.

Säpo som ingår i NCT vidgar i sin senast årsbok definitionen av hotande högerextremism till att även innefatta grupperingar och personer som inte är våldsbejakande, något som Samnytt tidigare har rapporterat om. Man menar att den gränsen har ”suddats ut”.

LÄS ÄVEN: Säpo i attack mot öppna samhället – varnar för ”polariserande åsikter”

Sverigedemokraterna och alternativa medier pekas ut

Det reviderade synsättet på högerextremism präglar även NCT:s färska årsrapport och är något som den rödgröna regeringen tar ytterligare fasta på när man nu pekar ut alternativa medier och Sverigedemokraterna som en del av hotet.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) säger i en artikel i Aftonbladet att detta är något som ”måste tas på största allvar”. Han menar att SD har släppt sin ”nolltolerans” mot vit makt-rörelser och som belägg för detta anförs partiledare Jimmie Åkesson uttalande nyligen om att SD har mycket av sin framgång att tacka alternativa medier för – detta i en reaktion på den senaste tidens tilltagande deplattformering av konservativa röster på nätet.

Hänvisar till Expo

Damberg åberopar förutom Säpo och NCT även Expo som källa och auktoritet på området. bedömare menar dock att Expo snarare bör ses som en del av problemet i och med dess nära kopplingar till den våldsbejakande vänsterextrema autonoma miljön och att man av det skälet också har en påtaglig slagsida i sin verksamhet och rapportering om hur den politiska hotbilden i Sverige gestaltar sig.

Regeringen ansluter sig nu till Säpos, NCT:s och Expos uppfattning att Sverigedemokraterna, alternativa medier och invandrings- och islamkritiska opinionsbildare och andra bekymrade medborgare i sociala medier ska inkluderas i den högerextrema hotbilden. Ett internationellt högerextremt hot mot Sverige härrör enligt Damberg även från USA:s förre president Donald Trump och Rysslands Vladimir Putin.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons