Vellinge kommunhus – foto Jorchr, wikimedia commons

Foto: Jorchr.

Inrikes

SD och M i Vellinge eniga – inga statliga bokrispengar till överåriga ’ensamkommande’

Publicerad 12/29/2017
Annons

➤ Ett antal ideella föreningar i Vellinge kommun har velat starta inackorderingsboende åt så kallade ’ensamkommande flyktingbarn’ som efter åldersbestämningar visat sig vara vuxna. För detta ville man få del av de pengar som staten nyligen beslutat delat ut till kommunerna för att lösa bostadsfrågan för nyanlända. Så blir det dock inte.

Ett gemensamt nej från SD och M sätter stopp för dessa planer. De statliga pengarna behövs för andra mer angelägna etableringsändamål, menar man. Detta stadfästes på ett sammanträde i kommunstyrelsen på fredagsförmiddagen.

Det har i den allmänna debatten argumenterats för att de pengar som staten nu skjuter till ska användas för att de ’ensamkommande’ som uppgett felaktig ålder och vid medicinsk åldersbestämning fått sin ålder uppskriven ska slippa flytta till en annan kommun när de inte längre har rätt till boende på de HVB-hem för barn som de tidigare haft plats på. Detta för att undvika att ungdomarna, som anses tillhöra en utsatt grupp, traumatiseras ytterligare.

På den andra sidan i debatten har anförts att unga män som uppgett felaktig ålder och därigenom tillskansat sig för de svenska skattebetalarna dyra förmåner som de inte haft rätt till, inte är en grupp som bör favoriseras. Tvärtom bör dessa personer utredas för bidragsbrott, anser man. I Mariestad har exempelvis ett politiskt beslut fattats och verkställts om att polisanmäla sådana ungdomar.

I Vellinge kommun har man valt en medelväg och säger nej till att de statliga pengarna för bostäder till nyanlända går till inackorderingshem för ’ensamkommande’ som förlorat sina HVB-hemsplatser efter att ha fått sin rätta högre ålder fastställd.

Det rådde emellertid inte enighet om det beslutet. Oppositionen i form av Liberalerna, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Nya Listan hade krävt att en försvarlig del av den knappa miljon som kommunen får från staten skulle gå till sådana inackorderingshem för myndiga ’ensamkommande’ som de ideella föreningarna aviserat att man vill öppna. De blev emellertid nedröstade.

De statliga pengarna ska i stället användas för andra nyanlända som kommunen ålagts ansvar för, främst de som tvångsanvisats till kommunen enligt de nya lagar om begränsningar i det kommunala självstyret som riksdagen klubbat igenom.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
841Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons