Samhällsnytt har fortlöpande rapporterat om turerna kring det stora moskékomplex som det muslimska invandrarkollektivet i Karlstad vill bygga i stadsdelen Rud. Bygglov medgavs, överklagades till Länsstyrelsen som upphävde det varefter kommunens vänsterliberala politiker justerade det för att ändå möjliggöra moskén. Nu sätter Sverigedemokraterna ned foten med ytterligare en överklagan.

Det är Islamiska kulturföreningen som planerat uppföra en moské på 1 171 kvadratmeter i två plan med en 22 meter hög minaret för böneutrop på arabiska. Den 17 juni i år höll stadsbyggnadsnämnden en omröstning som slutade 7-4 i favör till bygget. De partier som motsatte sig bygglovet var Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Moderaterna.

LÄS ÄVEN: Salafistisk jättemoské blir av i Karlstad – kommunen ordnar nytt avtal

Centerpartiet driver på för moskén

Därefter lämnade Karlstadsbor in över 165 överklaganden mot bygglovet. Några av dessa handlade om att det finns för få parkeringsplatser i området och att parkeringskaos därför kommer att uppstå. Medan övriga skäl avvisades hamnade frågan om parkering hos Länsstyrelsen i Värmland för behandling och där stoppades bygglovet.

Kommunpolitikerna i Teknik- och fastighetsnämnden beslutade då utan föregående debatt att kringgå problemet med parkeringsavtalet. Detta genom att förlänga arrendet för parkeringsplatserna vid moskén med förhoppningen att Länsstyrelsen och stadsbyggnadsnämnden skulle nöja sig med det.

– Med det här beslutet hoppas vi att både Länsstyrelsen och stadsbyggnadsnämnden är nöjda. Parkeringsavtalet börjar gälla om två år. Det blir ingen betalning under byggtiden, kommenterade Henrik Lander (C).

SD vill se demokratisk genomlysning

Sverigedemokraten Kjell Örnberg är ledamot i stadsbyggnadsnämnden och har röstat nej till bygglovet. Nu agerar han mot de vänsterliberala politikerna i kommunhuset genom att överklaga beslutet till förvaltningsrätten. Örnberg anser att kommunens hantering av ärendet strider mot kommunallagens delegationsregler.

– Det här beslutet är av sådan dignitet att det ligger över en nämnd att fatta beslutet enligt kommunallagen. Därför anser vi att frågan ska lyftas till kommunfullmäktige för att få en ordentlig demokratisk genomlysning, slår Örnberg fast i en kommentar till Nya Wermlands-Tidningen.

LÄS ÄVEN: Moskéledare nonchalerar hundratals klagande: ”Vi har religionsfrihet”

authorimage