Tomas Kåberger är en kärnkraftsmotståndare men sitter i Vattenfalls styrelse, tills nu. Sverigedemokraterna, som länge haft problem med politisering av Vattenfalls styrelse, har nu krävt att han petas till förmån för kärnkraftsexperter.

Vattenfall håller sin bolagsstämma den 26 april och nu rapporteras det att stora förändringar kommer ske. En av dessa är att Tomas Kåberger, tidigare generaldirektör för Energimyndigheten, petas. Han är för närvarande professor vid Chalmers och är en uttalad motståndare mot kärnkraft.

Förändringarna framgår av förslaget till ny styrelse som regeringen presenterade på måndagen. Det är något som Sverigedemokraterna har krävt i den dialog partiet haft med regeringen inför årssstämman.

– Det har skett en dialog mellan regeringspartierna inom ramarna för statsrådsgruppen och vår syn på styrningen av bolaget har varit tydlig – de ska möjliggöra ny kärnkraft. Jag vill inte gå in fullt ut på namnfrågorna men kan säga att vi lämnat önskemål på tillskott och varit tydliga med att Kåberger bör strykas, meddelade Tobias Andersson (SD), i ett SMS till SvD.

Samtidigt meddelade Kåberger att han gärna hade fortsatt i styrelsen.

Fler förändringar

Även Viktoria Bergman får lämna styrelsen. Hon valdes in tillsammans med Kåberger 2015 efter att ha nominerats av vänsterregeringen beståendes av S och MP.

Tre stycken väljs in för första gången, bland annat kärnkraftsexperten Ingemar Engkvist ny ledamot. Han har en bakgrund som vd för World Association of Nuclear Operators. Andra som nu kommer in är Per Lindberg, doktor från Chalmers och tidigare vd för Epiroc, liksom Carola Puusteli, som är vice vd för Schneider Electric.

– Regeringens ambition är att Vattenfall i framtiden ska spela en viktig roll för att Sverige återigen kan få en stabil, robust och planerbar elförsörjning. Därför nominerar regeringen en styrelse med tre nya ledamöter för att stärka bolagets förutsättningar, rusta Vattenfall som bolag och ta viktiga steg för mer kärnkraft”, skriver finansminister Elisabeth Svantesson (M) i pressmeddelandet.

Per Bolund upprörd

Miljöpartiets språkrör Per Bolund som var ansvarig för att Kåberger och Bergman valdes in 2015 ogillar föga förvånande förändringarna. Han påstår att petningarna kan leda till att Vattenfalls styrelse fattar sämre beslut.

– Att bara styra det [Vattenfall red anmrk] mot kärnkraft är ett enormt risktagande, säger han.

Andra är dock desto gladare. En Jan Lindberg välkomnar att ”det rör på sig”. En dam som heter Rosenquist och skriver sig vara KD menar att det ”är bra att ha SD ibland”. Och en som kallar sig ”liberalkonservativ” pratar om att ”ordningen börjar återställas”.

LÄS ÄVEN: MP-toppen erkänner: Vi ”bytte ut” Vattenfalls styrelse för att kunna avveckla kärnkraften