Riksdagsledamoten Rasmus Giertz (SD) blev den gångna helgen misshandlad när han var ute på stan tillsammans med andra sverigedemokrater. Det berättar han för Samnytt.
– De flög rakt på mig flera stycken, säger han.

I fredags åkte 28-årige Rasmus Giertz, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, från Stockholm hem till Dalarna. Där passade han under kvällen på att gå ut på stan i Borlänge tillsammans med andra sverigedemokrater i Ungsvenskarna.

Efter att ha ätit middag tillsammans gick flera i sällskapet vidare till nattkluppen Lips.

Bråk med andra män

Inne på nattklubben hamnade sverigedemokraterna i bråk med ett annat sällskap som bestod av tre män.

– De kom fram och kallade oss diverse nedsättande tillmälen. ”SD-horor” och ”SD-fittor”. Sedan filmade de oss och försökte provocera fram en reaktion, berättar Rasmus för Samnytt.

– Det var två äldre i 40-årsåldern, och en något yngre runt 25. Svenska män. Det var för oss okända män, men de visste bevisligen vilka vi var.

Enligt Rasmus ingrep krogpersonalen, och avvisade de tre SD-fientliga männen. Efter det lämnade även SD-sällskapet krogen.

”De flög rakt på mig”

När sverigedemokraterna lämnade krogen stod deras antagonister och väntade på dem utanför.

– De flög rakt på mig flera stycken. Jag föll till marken och fick slag och sparkar mot både kropp och ansikte och försökte efter bästa förmåga skydda ansiktet med mina armar, berättar Rasmus.

En av hans vänner ska ha gått in och avstyrt bråket, medan en annan tillkallade uppmärksamhet från en polispatrull.

– Jag fick både psykiska och fysiska men. Jag fick ganska kraftiga slag mot mig. Det resulterade i kraftiga blåmärken och bulor i huvudet.

Foto: Privat
Foto: Privat

Två anmälningar

Mats Öhman är presstalesperson på polisen i Bergslagen och arbetar på ledningscentralen. Han berättar för Samnytt att det kommit in två polisanmälningar om händelserna natten mellan fredagen och lördagen.

– Vi har två anmälningar om misshandel. Båda ska ha skett utanför en krog i Borlänge vid 01:30-tiden natten mot lördagen, berättar han för Samnytt.

Däremot finns det ingen händelserapport registrerad i polisens system. Det tyder på att polisen inte var på plats i samband med bråket.

Pekas ut för misshandel

Av de uppgifter Öhman tagit del av ingår Rasmus Giertz åtminstone i den ena av de grupperingar som polisanmälts för misshandel.

– Målsägare är två män, båda i 40-årsåldern. En av dem fördes till sjukhus. Det var inga livshotande skador. Misstänkt är en man i 30-årsåldern. Vi har genomfört inledande förhör med målsägare och vittnen, säger han.

Eftersom polisanmälningarna gäller ett fall där en riksdagspolitiker är inblandad utreds de annorlunda än de annars skulle ha gjort.

– Just de här anmälningarna är överlämnade till Särskilda åklagarkammaren, säger Mats Öhman.

Rasmus Giertz valdes in i riksdagen i samband med riksdagsvalet i september.