stadshuset–wallmark
Inrikes

SD-politiker i Stockholm kritiseras – anställde sig själv och tar ut dubbla löner

Publicerad 1/28/2019
Annons

Sverigedemokraternas gruppledare i Stockholm, Peter Wallmark, uppmärksammas sedan han anställt sig själv som politisk sekreterare och därmed kan plocka ut dubbla löner. Wallmark själv försvarar upplägget och hänvisar till att även hans företrädare gjorde på samma sätt.

I en kommentar till vänsterradikala boulevardtabloiden Aftonbladet säger Wallmark att det han gör inte står i strid med reglerna för partiets kanslistöd. Lösningen motiveras av att SD vill få upp Wallmarks gruppledararvode i nivå med vad borgarråden får.

Wallmarks ordinarie arvode som gruppledare i Stockholm är 40 623 kronor i månaden. Men genom att anställa sig själv som sin egen politiske sekreterare kan han ta ut ytterligare 50 000 kronor i månaden, dvs en månadslön på totalt drygt 90 000 kronor.

Enligt Stockholms stads personaldirektör Anita Lidberg är det ingen annan politiker i Stockholms stadshus som har en sådan dubbelanställning. Hon säger sig inte heller känna till att det har skett tidigare under de 20 år hon arbetat i stadshuset.

Till Aftonbladet uppger Wallmark dock att han inte är den första i sitt parti som gjort på det här sättet. Martin Westmont som var tillförordnad gruppledare innan Wallmark tillträdde tog också ut dubbla ersättningar på motsvarande sätt.

I ett inlägg på Facebook skriver Wallmark att media utelämnat ett antal uppgifter i syfte att framställa honom och partiet i sämre dager. Upplägget sägs bottna i att de övriga partierna i Stadshuset gått samman och beslutat att SD inte ska få något borgarråd och att partiet därför kringgått detta genom att i stället låta sin gruppledare också få den lön som dennes politiske sekreterare annars skulle ha fått.

Wallmark skriver också att hans totala lön blir lägre än vad de andra partiernas borgarråd får i månadslön, vilket är mellan 108 800 kr till 134 640 kr. Han är kritisk till att Aftonbladet utelämnat dessa uppgifter trots att Wallmark påtalat dem för tidningen.

Är det rätt av Wallmark att ta ut dubbla löner?

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons