SD portas från partiledardebatt på Pride – igen
Partiledardebatten 2018

Samtidigt som Pride hävdar att man är för allas lika värde meddelas att Sverigedemokraterna även inför årets val portas från RFSL:s partiledardebatt.

Enligt RFSL beror beslutet på SD:s värderingar och att det saknas en tydlig hbtq-politik inom partiet.

– SD för ingen hbtq-politikreform, och uttalar sig ofta tydligt rasistiskt, så därför bjuder vi inte in dem, säger RFSL:s förbundsordförande Trifa Shakely till statstelevisionen.

LÄS ÄVEN: Kommun utnyttjar barn i Pridepropaganda

Detta är något partiets talesperson för hbtq-frågor Bo Broman inte håller med om.

– Det finns frågor där vi inte har antagit den vänsterliberala ståndpunkt som RFSL har. Det är väl det som är tanken med debatt, att man ska få fram olika åsikter, säger han till statsradion.

Inte heller valåren 2014 och 2018 var SD inbjudna till partiledardebatterna.

– Vi är en feministisk, antirasistisk organisation. Oavsett hur stor del av regeringen och makten som de har så tänker vi inte på något sätt trampa på våra egna principer, säger Shakely.

LÄS ÄVEN: Malmö storsatsar på Pride – 20 miljoner kronor festas upp

Bo Broman pekar på RFSL:s hyckleri.

– De pratar väldigt mycket om att samhället måste vara inkluderande mot hbtq-personer, och sen beter man sig själv exkluderande mot ett parti som samlar nästan en femtedel av hela Sveriges befolkning – och antagligen lika många hbtq-personer.

Som öppet homosexuell har han aldrig hört någonting hbtq-fientligt uttalas inom partiet, varken utåt eller inne i partirörelsen.

Partiledardebatten 2018

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Andreas Nilsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.