Det kan inte uteslutas att det kraftigt höjda återvandringsbidrag som regeringen och Sverigedemokraterna planerar införa under nästa år kommer att missbrukas. Det säger Sverigedemokraternas migrationspolitiske talesman Ludvig Aspling.
– Risken finns, säger han till Samnytt.

Enligt nuvarande regelverk omfattas den som fått återvandringsbidrag för att återvandra inte av något återreseförbud. Det gör det möjligt att omedelbart söka nytt uppehållstillstånd i Sverige, trots att man gått med på att flytta tillbaka till sitt hemland.

När regeringen under nästa år planerar höja återvandringsbidraget från dagens 10 000 kronor till hela 350 000 kronor, finns därför farhågor för att det nya systemet kommer utnyttjas av migranter som åker hem för att kvittera ut pengarna, men sedan kommer tillbaka till Sverige.

“Risken finns”

Ludvig Aspling är Sverigedemokraternas migrationspolitiske talesman. Det är hans parti som drivit igenom förslaget med höjda återvandringsbidrag. Och han medger att det finns risk för att det nya systemet kommer missbrukas.

– Risken finns ju alltid där. Det är därför man måste tänka efter före, säger han till Samnytt.

– Att någon kommer försöka missbruka det, eller ha ambitionen att missbruka det, det tvivlar jag inte på en sekund.

En sak SD vill driva igenom är att biometrisk data, som exempelvis fingeravtryck, lagras på dem som återvandrar till sina hemländer. Detta för att undvika att samma person försöker söka uppehållstillstånd i Sverige igen, exempelvis under en annan identitet.

– Så om den personen dyker upp igen, så kommer man kunna se det, säger han.

Återbetalningsskyldig

I dagsläget för inte Migrationsverket någon statistik över dem som återinvandrar efter att de fått bidrag för att återvandra. Ludvig Aspling vill alltså att det görs, och att sådana migranter i framtiden får återbetalningskrav på sig.

– Om man sätter foten i Sverige igen, så blir man återbetalningsskyldig för hela beloppet, säger han.

Och där ifrågasätter jag om det kommer vara möjligt att få tillbaka de pengarna?

– Om personen inte har några tillgångar så är det klart det blir svårt. Så är det. Så det finns ett problem där.

Genrebild. Foto: Arkiv

Samtidigt tror inte SD-politikern att problemet är särskilt stort.

– Om det är så att en person kan få ett arbetstillstånd, alltså har de kunskaper som behövs, varför skulle den personen då ta emot det här återvandringsbidraget? Flytta hem och sedan söka ett arbetstillstånd? frågar han sig retoriskt och tillägger:

– Det är inte så mycket pengar, men det blir mer när det höjs.

Viktigt meddelande

Innan du scrollar vidare och läser vår journalistik gratis har vi ett viktigt meddelande

Samnytt har på grund av minskade intäkter tvingats skära ned på verksamheten och står även inför flera rättsprocesser mot vänsteraktivister. Samnytt har inget statligt stöd och ytterst begränsade reklamintäkter. Vi är helt beroende av våra läsares stöd. Om du vill att vi ska fortsätta existera som tidning ber vi om din hjälp.

Ägna en minut åt att bli prenumerant! Klicka HÄR för att välja prenumerationsnivå eller swisha valfritt belopp: 123 083 3350, så hjälper du till i kampen mot etablissemanget.

Riktas till medellösa

SD-politikern vill att löftet om 350 000 kronor främst riktas till invandrare som ekonomiskt belastar det svenska samhället.

– Man måste ha bott i Sverige under en lite längre tid innan man kan få de här pengarna. Man måste ha stått utanför samhället och varit arbetslös. Eftersom beloppet är högre kommer det ske en prövning, och om du har en egen inkomst och egna tillgångar så kommer man inte få de här pengarna. Då kan man göra det för egen maskin, menar han.

Ludvig Aspling påpekar att det finns fler aspekter i migrationsregelverket som SD och regeringen just nu ser över. Och han säger att tidigare flyktingar, som valt att återvända till sina hemländer, inte ska kunna söka asyl på nytt i Sverige.

– Då är det nästan avslag per automatik eftersom personen själv valt att flytta till det landet nyligen, säger han.

Fast det behöver inte vara nyligen. Det kan vara fem år tidigare?

– Ja, men ändå. Om det inte hänt något drastiskt i det här landet nyligen så ser det otroligt ut att man skulle behöva flytta till Sverige om man flyttat härifrån självmant, säger Ludvig Aspling innan han tillägger:

– Om det inte skulle utbryta ett helt nytt krig eller så.

LÄS MER: Migranter med återvandringsbidrag kan få nytt uppehållstillstånd