På flera håll i landet arbetar Sverigedemokraterna för att allt samarbete med och stöd till det terrorkopplade muslimska studieförbundet Ibn Rushd ska upphöra. Nu senast är det SD i Sandviken som kräver att kommunen avslutar sitt samarbete med organisationen som kan knytas till Muslimska brödraskapet.

– De förespråkar radikal islamism och hedersvåld. Vi ska inte ge pengar till föreningar med såna här kopplingar, motiverar SD:s oppositionsråd Per Kihlgren kravet i en kommentar till vänsterorienterade Arbetarbladet.

LÄS ÄVEN: Efter idogt arbete från SD: Islamistiska Ibn Rushd blir av med bidrag i Göteborg

Partiet har lämnat in en motion till kommunstyrelsen där kravet på att sätta punkt för samarbetet och utbetalning av bidragspengar till Ibn Rushd formaliseras. Motionen utgör kulmen på ett idogt arbete från SD efter att en längre tid drivit frågan i kommunens kultur- och fritidsnämnd.

LÄS ÄVEN: SD stoppade bidrag till islamistiskt förbund: ”Ska inte ha en enda krona”

Bidragen till Ibn Rushd har minskats sedan om terrorkopplingarna avslöjades. Men tusentals kronor av skattebetalarnas pengar går fortfarande till den islamistiska organisationen. Nu kräver SD att utbetalningarna stoppas helt.

LÄS ÄVEN: SD stryper ytterligare bidrag till islamister: ”Inget mer stöd i framtiden”

Muslimska brödraskapet som Ibn Rushd är nära affilierat med är terrorstämplat i ett flertal länder, dock inte av den rödgröna regeringen i Sverige som kritiserats för att tvärtom ha nära kontakter med och ge stöd åt muslimska terrororganisationer, däribland Hamas i Gaza.

LÄS ÄVEN: Regeringens samarbetspartner mot ’islamofobi’ gav pris till guide som förespråkar stening

Vid sidan av terrorkopplingarna har Ibn Rushd också beslagits med muslimsk antisemitism och homofobi. Förbundet har bjudit in en rad gästföreläsare som uttryckt hat mot judar och homosexuella. Det är värderingar som står i strid med villkoren för att erhålla skattefinansierade bidrag.

LÄS ÄVEN: Islamistanklagat förbund bedriver verksamhet på Sveriges asylboenden

Ozan Sen, som är chef för norra distriktet på Ibn Rushd, förnekar kategoriskt alla nuvarande och tidigare anklagelser som riktats mot organisationen som ”befängda”. I en kommentar till Arbetarbladet säger han att SD saknar grund för de påståenden partiet nu gör.

SD:s motion behandlades av kommunfullmäktige den 21 september. Beslutet blev att Kommunstyrelsen har på sig till februari att utreda saken och utifrån det föreslå vilket beslut som ska fattas i frågan.