Ett par av motionerna innebär att nyanlända migranter inte ska gå före i bostadskön och erbjuds boende i husvagnar och att så kallade ”ensamkommande flyktingbarn” vars ålder skrivs upp kommer polisanmälas.

För en dryg vecka sen stod det klart att Moderaterna och Kristdemokraterna kommer styra Trelleborg genom en valteknisk samverkan med Sverigedemokraterna där SD släpper igenom de två partierna och sedan går i opposition. De tre partierna kommer dela på alla ordförandeposter, vice och andre viceordförandeposter i kommunens nämnder.

Nu avslöjar Helmuth Petersén (SD) mer om samarbetet. Han konstaterar att hade partiet inte fått stödet de nu fått, hade de aldrig släppt igenom M-KD-styret.

– Vi ska polisanmäla barn, eller unga, som har ljugit om sin ålder, säger Helmuth Petersén.

LÄS MER: M, KD och SD i valteknisk samverkan i Trelleborg

– Staffanstorp har infört en husvagnsmodell. Vi vill ha något liknande här, antingen husvagnar eller enklare boenden, säger Helmuth Petersén.

Ytterligare fem motioner som SD fått klartecken för från start ska finnas, vilka Petersén dock vill hålla för sig själv tills vidare.

– Det är motioner som Moderaterna sannolikt kunnat ha lagt själva. Om något skulle hända nu är vi vågmästare. Och det är faktiskt SD som avgör Trelleborgs framtid.