Efter att en Sverigedemokrat för ett par dagar sen i en intervju skojade om ”journalistrugby” har det i journalistkretsar börjat talas om både ”hårdare tongångar” och ”hot mot demokratin”.

Det var i tisdags som Linus Bylund, stabschef för SD i riksdagen, använde begreppet ”journalistrugby” i ett uppenbart skämt. Det handlade om att partiledare Jimmie Åkesson tidigare under dagen haft svårt att ta sig in i sin bil på grund av pressuppbådet.

Att skoja om journalister gick dock inte hem hos vissa som menar att den hårdnande retoriken mot fri press är ett hot mot demokratin.

”Oansvarigt”

Enligt Ulrika Hyllert, ordförande i Journalistförbundet, ska Bylunds uttalande ha väckt starka reaktioner hos medlemmarna.

– Många undrar vad det här innebär och vad det kan leda till. Man anser att det är oansvarigt och att det inte anstår det samhälle vi vill ha, säger Hyllert till statstelevisionen.

Hon menar att en så pass ”grov och föraktfull jargong” i längden leder till hot och hat mot journalister.

En som såg det som det harmlösa skämtet det är är Peter Wennblad, ledarskribent på Svenska dagbladet, vilket dock ledde till krissamtal på tidningen.