pass
Inrikes

SD slopar frågan om avskaffat dubbelt medborgarskap

Publicerad 11/7/2019
Annons

Om ett par veckor håller Sverigedemokraterna partiets landsdagar där man bland annat ska rösta om att anta ett nytt principprogram. I det nuvarande från 2011 motsätter man sig dubbla medborgarskap, något som man vill stryka från det nya principprogrammet.

Nyligen har SD ändrat ståndpunkt i både EU- och abortfrågan, och nu är det alltså motståndet mot dubbla medborgarskap man väntas överge.

I det nuvarande principprogrammet står: ”Den som är svensk medborgare skall inte kunna inneha annat medborgarskap utöver det svenska.” Man menar att dubbelt medborgarskap försvårar möjligheten att känna samhörighet till det nya landet. Meningen kommer att strykas helt.

– Vi har sett att det är väldigt många människor som kommit till vårt land och som har bakgrund i andra länder, som har blivit en del av Sverige, men som har ett starkt känslomässigt band till sitt medborgarskap från det andra landet. Då tycker vi att då kan de behålla det, säger blivande vice partiordförande Henrik Vinge till SVT Nyheter.

För att i stället uppvärdera det svenska medborgarskapet vill man vidta andra åtgärder.

– Det ska bli svårare att få svenska medborgarskap. Man ska ha blivit en del av det svenska samhället, lärt sig svenska och respektera lagar och seder här i landet.

Även partiets resonemang kring individers ”nedärvda essens” kommer enligt SVT att på något sätt omformuleras.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
576Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons