akesson-loof-8i37763

SD nu största parti bland lantbrukare – väljargruppen besviken på C

Publicerad 1/20/2022
Annons

Centerpartiet har länge haft ett fast grepp om väljargruppen lantbrukare där man innehaft platsen som landets största parti. Men nu får man se sig frånåkta, och de som kör om det gamla Bondeförbundet är Sverigedemokraterna.

Om det vore riksdagsval i dag skulle Sverigedemokraterna få 28 procent av lantbrukarna röster medan Centerpartiet skulle få nöja sig med 26 procent. Det visar en opinionsundersökning genomförd av Land Lantbruk. Tidningen Lands ledarskribent Lena Johansson tror att förklaringen till Centerns detronisering är att ”många upplever att Centern vänt landsbygden ryggen” samtidigt som de uppfattar Sverigedemokraterna som ”tydliga och rättframma i sin politik”.

Centerpartiet har på senare år också skakats av en rad skandaler där personer haft kopplingar till radikal islamism och andra själva begått eller haft samröre med personer som begått pedofila sexualbrott.

Gick först åt höger…

Kritiken mot hur Centerpartiet distanserat sig från landsbygdens väljare är inte ny. Debatten kom igång på allvar efter att den så kallade Stureplanscentern bildades 2006 med sikte att knipa den plats på den yttre ekonomiskpolitiska högerkanten som Moderaterna åtminstone retoriskt lämnat obemannad i syfte att bättre kunna ge Socialdemokraterna en match om väljarna.

…sedan åt vänster

När Annie Lööf sedan bröt löftet om att hellre äta upp sin sko än att bli stödhjul åt Socialdemokraterna och gav sitt stöd till regeringen Löfven uppfattades även detta som en drastisk ideologisk förflyttning fast i motsatt riktning. Många väljare undrar idag var partiet egentligen står och kostymbytena har kostat i väljarstöd.

Bland kärnväljarna på landsbygden med närhet till lantbruket syns detta särskilt tydligt. 2014 hade Centerpartiet i den väljargruppen en betryggande position med ett stöd på 38 procent. Under de mandatperioder man agerat stödhjul och S har man här tappat 12 procentenheter ned till 26 procent.

Närmare mellan C- och SD-väljare än mellan Lööf och Åkesson

Bland Centerpartiets traditionella kärnväljare förefaller heller inte avståndet till Sverigedemokraterna vara så stort som det framställts av C-ledaren Annie Lööf som gjort till sin stora och allt annat överskuggande politiska profilfråga att se till så att SD inte får något politiskt inflytande över rikspolitiken. Redan 2014 sympatiserade var femte lantbrukare med SD och nu har man gått fram med ytterligare åtta procentenheter till 28 procent.

Lena Johansson på tidningen Land tror inte att det så mycket är SD:s migrationspolitik som bidragit till de stora framgångarna bland lantbrukarna, även om den inte längre uppfattas som lika kontroversiell i takt med att de övriga partierna börjat följa efter.

SD uppfattas som mer genuint intresserade av landsbygden

I stället handlar det enligt Johansson om att SD idag upplevs som mer genuint intresserade av landsbygdens problem. Hon nämner bland annat den rödgröna politik som lett till skyhöga priser på el och drivmedel som Centern gett sitt stöd till men SD motsatt sig.

SD framstår enligt Johansson också idag som mer trovärdiga än C i att på allvar vilja göra något åt sådant som nedmonteringen av postgång, vägunderhåll, sjukvård och polisbevakning och annan samhällsservice i glesbygd. Hon varnar samtidigt för övertro på löften från ett parti som aldrig synats. ”I opposition är det enkelt att lova runt” skriver Johansson.

Häromdagen meddelade Sverigedemokraterna också att man placerar en av sina mest profilerade politiker, Mattias Karlsson, på posten som landsbygdspolitisk talesperson, ett beslut som ytterligare stärker intrycket av att partiet tar dessa frågor på största allvar.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1247”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons