På tisdagen uttalade sig muslimpartiet Nyans ledare Mikail Yüksel om den pågående Natoprocessen och koranbränningarna i Sverige. Yüksel, som är född i Turkiet, uppmanar hemlandets president Recep Tayyip Erdogan att kräva att koranbränningar förbjuds i Sverige. Därefter har Sverigedemokraterna svarat med att Yüksel är en ”landsförrädare” och att muslimer ska ”anpassa sig eller åka hem”.

Mikail Yüksel medverkade i en intervju med den turkiska tidningen Sabah och uppmanade hemlandet att gå hårt mot Sverige i en den pågående Natoprocessen. Enligt Yüksel kommer Sverige nämligen att sluta fördöma koranbränningarna när Natomedlemskapet är godkänt.

LÄS ÄVEN: Muslimpartiet: Sverige måste lära sig att böja sig för islam

– Helt klart så behövs lagstiftning. Sådana aktioner kan inte ses som ett uttryck för yttrandefriheten. Den svenska regeringen är fast besluten att komma med i Nato och behöver Turkiets stöd. Genom att trycka på kan Ankara hjälpa till att förhindra hatbrott som att bränna koranen, sa Yüksel till Sabah

”Sverige måste lära sig att böja sig”

I en annan intervju med Dagens Nyheter tydliggjorde Yüksel att han vill se Turkiet kräva en muslimvänlig politik i Sverige – och att ”Sverige måste lära sig att böja sig” om man vill ha något tillbaka.

– Jag tycker inte att Erdogan är en antidemokrat, och Sverige måste lära sig att böja sig. Världen kretsar inte kring Sverige och vill man få något så måste man ge något tillbaka, sa Yüksel till DN.

– Vi vänder oss till Turkiet för att få hjälp med att ta itu med dessa förtryck som svenska muslimer utsätts för, sa han till tidningen.

SD: ”Landsförrädare”

Richard Jomshof, ordförande i justitieutskottet, skrev på Twitter att Mikail Yüksel ”agerar som den landsförrädare han är och gråter ut i turkisk regimmedia samtidigt som han ber landet att agera mot svensk yttrandefrihet”.

Enligt Jomhof är det långsiktiga målet med dessa krav att omvandla Sverige till ett islamistiskt land.

Även SD-toppen Mattias Karlsson har kommenterat Yüksels utspel. Karlsson skriver att muslimer ska anpassa sig eller åka hem.

”Vi ses hos tingsrätten”

Yüksel svarar nu med att ta Jomshof till domstol. Yüksel hävdar att det är grovt förtal att anklaga honom för landsförräderi även om han uppmanar styret i hemlandet, att i Nato-förhandlingarna, kräva att koranbränning förbjuds i Sverige.

LÄS ÄVEN: Muslimpartiet Nyans får 35,5% av arabisktalande väljare

LÄS ÄVEN: Muslimska partiet: ”Snart tar vi över hela Skåne”