➤ Jeff Ahl (SD) pressar regeringen på svar om asylaktivistens tillsättning som särskild utredare: ”Varför ska man utreda det här överhuvudtaget? Det är bara att skicka ner båtar och landsätta de här personer som har fått avslag på Marockos territorium.”

Riksdagsledamoten Jeff Ahl (SD) har ställt en interpellation till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson till följd av de uppgifter som Samhällsnytt kunde rapportera om igår. Frågan som ställs i interpellationen lyder så här:

Varför anlitar regeringen en profilerad asylaktivist som statlig utredare för de så kallade limbofallen?

Regeringen är skyldig att ge ett skriftligt svar på interpellationen inom 14 dagar. Svaret blir ett underlag för en diskussion i riksdagskammaren nästa gång ett statsråd inom det relevanta ämnesområdet kommer till riksdagen. I det här fallet blir det Morgan Johansson eller migrationsminister Helena Fritzon som ska behöva förklara regeringen avsikter.

LÄS MER: Anna Lundberg ville öppna gränser – blev statlig utredare om migration

I en kommentar till Samhällsnytt förklarar Jeff Ahl följande varför han tror att regeringens agerande förtjänar en närmare granskning:

– För det första är det en person som uppenbarligen är väldigt engagerad i asylaktivism så det kan misstänkas att personen är ganska jävig.

– För det andra är det ganska uppenbart för mig att regeringen vill använda den här utredningen som ett slagträ i debatten och hävda att vi minsann har gjort en utredning och det är bara på det sättet vi ska göra. Det verkar som att man vill sätta igång en amnestidebatt igen. Jag upplever att det finns en risk att den här typen av politiska manövrer öppnar upp för det.

Hur ser du på regeringens agerande i det här fallet – om de till exempel inte har kollat upp hennes bakgrund eller bara har blundat för det?

– Det spelar egentligen ingen roll. Har de inte gjort någon bakgrundskontroll då har de gjort fel. Och har de gjort den så har de medvetet anställt en person med vissa politiska sympatier. Jag tycker att det generellt är helt sanslöst – varför ska man utreda den här frågan överhuvudtaget?

– Det finns ingenting att utreda. Om någon har fått ett avvisningsbeslut och ett land inte vill ta emot sin medborgare då ska vår stat se till att sätta tumskruvarna mot det landet. Många länder ger vi bistånd till. Det är bara att säga upp biståndet. Man kan använda det vapnet.

LÄS MER: Utredningsförslag – Den som inte kan utvisas ska få uppehållstillstånd

– Sedan kan man använda diplomatiska påtryckningar. I Marockos fall är de inte särskilt pigga på att olika länder ska erkänna Västsahara. Då kan man trycka på det. Det finns flera olika sätt att agera. I Marockos fall har de en kustlinje – det är bara att skicka ner båtar och landsätta de här personer som har fått avslag på Marockos territorium. Marocko får ta sitt ansvar helt enkelt.

I nuläget  finns inget bestämt datum för när regeringen ska besvara SD:s frågeställning. Samhällsnytt kommer att fortsätta bevaka ämnet och informera läsarna om utvecklingen i fallet med Lundberg.