Richtoff SD AfS

Roger Richthoff går med i AfS. Foto: Faksimil Facebook

Inrikes

SD-toppen går med i AfS – kritisk till SD:s Nato-svängning

Publicerad 4/26/2022
Annons

På tisdagen uppmärksammades det att Sverigedemokraternas tidigare försvarspolitiske talesperson Roger Richthoff går med i Alternativ för Sverige (AfS). Richthoff är kritisk till SD:s plötsliga vändning i Nato-frågan.

Roger Richthoff, riksdagsledamot sedan 2014, tvingades bort från SD efter att vänsterextrema Expo publicerat en artikel i vilken det framgick att politikern hade delat videoklipp om bland annat biolabb i Ukraina. Richthoff kommenterade delningen med att han ville visa att det sprids desinformation på båda sidor.

LÄS ÄVEN: Folket ges ingen talan i Nato-beslutet

Roger Richthoff, numera politisk vilde i riksdagen, berättar för Samnytt att han redan 2018 sa till partiledningen att det blir hans sista mandatperiod och varför han nu väljer AfS.

– Jag anser att AfS är det parti som har de viktigaste punkterna som till exempel Nato-frågan, där SD ändrat sig och går bakom ryggen på sina egna företrädare i försvarsutskottet, säger Richthoff till Samnytt och fortsätter:

– Medan jag föreläser om vår försvarspolitik i Stockholm så sitter vissa i partiledningen och planerar en helt annan försvarspolitik, som sedan enligt min mening kuppas igenom, på en valkonferens.

Finns det något utöver Nato som gjorde att du bytte?

– AfS är tydliga med nej till vaccinpass samt till inskränkningarna i våra fri- och rättigheter. Var är SD i dessa frågor, frågar Richthoff.

Kommer du ställa upp till riksdagen för partiet?

– Jag har sagt så här till AfS. Jag byter inte parti för att komma på en riksdagslista, jag har sagt nej till det. Redan 2018 sa jag till SD:s partiledning att jag slutar 2022. Däremot ställer jag gärna upp om de skulle vilja använda mina tjänster i någon form.

AfS: ”Ett stort hjärta för Sverige”

Samnytt har varit i kontakt med AfS-ledaren Gustav Kasselstrand och han välkomnar beskedet.

”Jag är stolt över att välkomna Roger Richthoff till Alternativ för Sverige. Han har gjort sig känd som en mycket kompetent och hårt arbetande riksdagsledamot, med stort hjärta för Sverige. I försvarsutskottet har han drivit på för ett starkt svenskt försvar och att Sverige inte ska gå med i Nato. Vi står fast vid vårt Nato-motstånd, och det är därför naturligt att Roger går över till oss nu när SD svängt i den och många andra frågor.

Han har dessutom varit en av de mest profilerade och omtyckta SD-företrädarna. Därför är jag övertygad om att många sverigedemokratiska väljare nu följer honom till Alternativ för Sverige.”


LÄS ÄVEN: SD svänger i NATO-frågan – öppnar för medlemskap
LÄS ÄVEN: Åkesson: ”Går Finland med i Nato bör även Sverige göra det”

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
837Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons