Svekdebatterna har avlöst varandra sedan den nya borgerliga regeringen med stöd av Sverigedemokraterna tillträdde och en av de gäller de utlovade men uteblivna prissänkningarna på drivmedel. Nu signalerar SD att man inte kan försvara det sveket inför väljarna. Om inte regeringspartierna levererar när det gäller sänkning av reduktionsplikten, varslar partiet om regeringskris.

I valrörelsen lovade såväl flera av de borgerliga partierna som SD att bensin- och dieselpriserna skulle sänkas rejält om de fick väljarnas förtroende att bilda regering. Det förtroendet fick de och en kraftig prissänkning genom en lika kraftig sänkning av den så kallade reduktionsplikten – inblandning av dyrt biodrivmedel – skrevs in i det så kallade Tidöavtalet som reglerar samarbetet mellan de tre regeringspartierna och SD.

Men av den utlovade och överenskomna sänkningen av reduktionsplikten till EU:s miniminivå har det hittills blivit noll och intet. Och det avspeglar sig i en allt större missbelåtenhet bland väljarna. Och nu har SD ledsnat på att solidariskt ta smällen för de tre regeringspartierna underlåtenhet att hålla vad de lovat och skakat hand på.

Flaggar för regeringskris

På fredagen kommunicerade SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt till media och allmänhet att det kan bli regeringskris om regeringspartierna skärper sig.

En stötesten som behöver redas ut är vad som menas med EU:s miniminivå. Där går uppfattningarna isär. M och KD har tolkat det som 6 procent medan L nu nämner siffror mellan 12-16 procent. Det partierna refererar till är då hur låg reduktionsplikt man beslutat om i andra EU-länder.

Vill sänka till noll

Men formellt finns ingen lägsta nivå enligt EU-direktiv och från SD menar man därför att Sverige kan och bör sänka reduktionsplikten till noll.

– Det står tydligt i Tidöavtalet är att reduktionsplikten ska sänkas till EU:s miniminivå och objektivt finns ingen sådan nivå. Vår tolkning är därför att den nivån är noll procent, säger Oscar Sjöstedt.

Utspelet ska ses som ett utgångsbud från SD för att sedan nås å långt som möjligt i förhandlingarna med de övriga Tidöpartierna. Och om dessa inte kommer till förhandlingsbordet och når en överenskommelse som SD kan försvara inför sina väljare, flaggar man för att det kan bli regeringskris.

Sjöstedt påtalar i sammanhanget att SD:s inflytande över beslutet bör vara tungt i kraft av att man är det största partiet i Tidöunderlaget och att man därför kommer att gå in i förhandlingarna med tuffhet.

Avvisas av Liberalerna

Den enda av de övriga partiledarna som i skrivande stund kommenterat SD:s utspel är Liberalernas Johan Pehrson. Han avvisar i en kommentar till media noll procent som ett alternativ men erkänner att hans parti skrivit under på att reduktionsplikten “tillfälligt” ska ned.

Tiden går och väljarnas tålamod är på upphällningen visar flera opinionsundersökningar. Om en överenskommelse ska nås, en proposition skrivas och riksdagen ta ställning så att beslutet kan verkställas till den 1 januari nästa år som aviserats, behöver stenen sättas i rullning i närtid.

Och nu höjer alltså Sverigedemokraterna tonläget mot samarbetspartierna för att något ska börja hända.

– Det kommer en markant och substantiell förändring till årsskiftet. Det kan vi vara 99,9 procent säkra på, annars har vi regeringskris, varnar Oscar Sjöstedt.