akesson-estonia
Inrikes

SD vill ha ny utredning om Estonia: ”Orimligt att inte räta ut de frågetecken som nu rests”

Publicerad 10/6/2020
Annons

Efter att Discovery Media i Norge i en dokumentär om Estonias förlisning visat på ett hål i skrovet som tidigare inte var känt, har krav rests på att den mystiska ”gravfriden” som utlystes över Estonia ska lyftas. Nu lägger Sverigedemokraterna en motion till Riksdagen om att göra just det. ”Orimligt att inte räta ut de frågetecken som nu rests”, skriver Jimmie Åkesson på Twitter.

Det var i slutet av september som dokumentären släpptes. Dokumentärfilmare från Norge har upptäckt ett stort hål i skrovet på kryssningsfärjan Estonia, som sjönk i Östersjön 1994. Myndigheterna har konsekvent förnekat teorin om hålet. Efter förlisningen förbjöd den socialdemokratiska regeringen folk att dyka vid vraket och ville täcka över färjan med en sarkofag av betong. Teorier vid tillfället har bland annat hävdat en krock med en NATO-ubåt.

LÄS MER: Dokumentär avslöjar: Fyra meter stort hål i Estonia – avfärdades tidigare som konspirationsteori

Enligt en norsk expert på att utreda kollisioner krävs att något träffat Estonias skrov med en kraft på 500-600 ton för att orsaka en skada av det slag och den omfattning som den som nu upptäckts. Detta kan enligt många vara en ubåt.

LÄS MER: Expert: Estonia kan ha rammats av något med 500-600 tons kraft

Nu går SD ut med ett lagförslag till Riksdagen för att lagliggöra en ny utredning omkring Estonia-förlisningen. I motionen, som lämnades in idag, står bland annat följande:

Det bör utredas hur ändamålsenliga undantag kan genomföras i gravfridslagen och i vilken utsträckning en revidering bör ske i samförstånd med Finland och Estland. Sådana undantag ska möjliggöra undersökningar under vattnet i och kring Estonia i syfte att fastställa orsaken till skeppets förlisning.

På Twitter skriver Jimmie Åkesson att man måste räta ut frågetecknen omkring olyckan:

LÄS MER: Rakt på #15: Estonias förlisning – mörkläggning och lögner

LÄS MER: Estländska Estonia-utredaren anklagar Sverige för mörkläggning

authorimage

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons