I interna dokument från regeringskansliet framgår att Sverigedemokraterna vill lägga ned Institutet för mänskliga rättigheter och stoppa bidrag till arbete mot rasism och diskriminering. Som skäl anger partiet att man inte ser rasism som ett stort problem i Sverige.

Den lukrativa svenska diskrimineringsindustrin har växt sig stark under de senaste decennierna med ett stort antal individer som livnär sig på att ständigt påstå att allt i samhället utgör rasism. Parallellt visar undersökning efter undersökning att Sverige – trots situationen – är ett av de minst rasistiska länderna i världen.

LÄS ÄVEN: Bloomberg anklagar svenskar för rasism – forskning motbevisar

Denna bidragsslukande industri vill Sverigedemokraterna nu börja avveckla. De interna dokumenten som TV4 Nyheterna tagit del av kommer från det så kallade samordningskansliet, en del av regeringskansliet, där två av SD-förslagen analyseras inför höstens budgetproposition.

I dokumenten framgår att Sverigedemokraterna vill lägga ned Institutet för mänskliga rättigheter, som inrättades så sent som januari 2022, bland annat för att partiet anser att myndighetens roll är överflödig och det i Sverige redan finns många andra instanser som ytterst värnar de mänskliga rättigheterna.

Inte nödvändigt

Sverigedemokraternas migrationspolitiske talesperson Ludvig Aspling säger till TV4 Nyheterna att man inom partiet diskuterat institutets funktion och kommit fram till att det inte är nödvändigt.

– Att en regerings egen myndighet ska kartlägga grundläggande mänskliga rättigheter. Det här är en märklig ordning. Det är inte så man brukar jobba med de här frågorna, säger Ludvig Aspling.

LÄS ÄVEN: LO satsar 50 miljoner av medlemmarnas pengar på valkampanj för S

SD vill även avveckla bidragen till arbetet mot rasism och diskriminering. Enligt Aspling finns en problematik med att delar av pengarna går till ABF som har nära kopplingar till Socialdemokraterna. Han menar att man borde vända på frågan och i stället hitta skäl för att fortsätta med anslagen.

– Vi har inte jättestora problem med diskriminering och rasism i Sverige. Det här är ett problem som det pratas väldigt mycket om i media.

Tjänstemännen som granskar SD-förslagen säger dock nej till dem båda och anser att de borde avvisas.

Upprörd opposition

Hos de rödgröna är ilskan över SD-förslagen stor.

– Att man gång på gång attackerar demokratins grundval, det tror jag vi ska ta på väldigt stort allvar, säger Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi.