Nyligen rapporterade Samhällsnytt om hur SD-politikern Stefan Borg i Hörby blir den första i sitt parti någonsin att få posten som kommunstyrelseordförande. Detta efter teknisk valsamverkan med Moderaterna. På riksnivå vägrar emellertid regeringsbildaren Ulf Kristersson att samtala med Jimmie Åkesson, och nu kräver man att Moderaterna i Hörby gör likadant.

Att samarbeta med Sverigedemokraterna bryter mot Moderaternas riktlinjer. Det säger vice partisekreterare Anders Edholm å M-partiledningens vägnar.

– Vi ska inte samarbeta med med SD lokalt, regionalt eller nationellt.

Edholm får dock inte bara mothugg från Lars Göran Ritmer, som är Moderaternas gruppledare i Hörby och som ingått överenskommelsen med Sverigedemokraternas Stefan Borg. Även Lars Ingvar Ljungman, som är ordförande för Moderaterna i hela Region Skåne, ger sitt stöd till SD+M-samarbetet i Hörby.

Ritmer menar också att kritiken från partiledningen är felaktig eftersom det inte handlar om något gemensamt styre. Det är SD ensamt i minoritet med 35 procent i väljarstöd som styr med Moderaternas goda minne.

Det är så här det fungerar om man vill få inflytande i lokalpolitiken, menar Ritmer och riktar indirekt kritik mot riksledningen för att inte ha koll på hur det är att arbeta som lokalpolitiker. Ritmer är också övertygad om att han har en majoritet av aktiva och väljare inom sitt parti med sig i stödet för lösningen i Hörby.

LÄS MER: Stefan Borg i Hörby första kommunstyrelsens ordförande i SD:s historia

I skrivande stund saknas uppgifter om huruvida Moderaternas partiledning kommer att gå vidare med åtgärder för att bryta upp samarbetet med SD i Hörby. Det kan man exempelvis göra genom att hota med att utesluta Anders Edholm om han inte backar från överenskommelsen.

Även KD i Hörby meddelade på torsdagen att man ämnar stödja uppgörelsen. Någon reaktion från KD centralt har så vitt Samhällsnytt erfar inte kommit på det beskedet.