I en debatt rörande Region Dalarnas kulturpolitik framförde SD-politikern Kent Ekeroth att biblioteken inte ska fokusera på ”HBTQi+”. Moderaterna besvärades av förslaget och efterlyste att politiker ska hålla ”armlängds avstånd” till kulturen. Se debatten nedan.

Det var den 20 februari som regionen bland annat diskuterade en biblioteksplan som ska löpa 2023-2026. Sverigedemokraterna motsatte sig att HBQTi+ ska vara en integrerad del av bibliotekens verksamhet.

Catharina Enhörning (M) gick upp efter Kent Ekeroths (SD) ändringsyrkande för att försvara den vänsterliberala planen.

– Jag vill yrka avslag på Sverigedemokraternas ändringsyrkande. Vi moderater anser att Sverige ska vara ett land där man kan leva i trygghet och frihet oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck. Principen om en armlängds avstånd är en helt central styråra för Moderaternas kulturpolitik.

Ekeroth svarade genom att kritisera Moderaternas ”överord”.

– Det brukar låta så här från de andra sju partierna. Så fort man har någon liten åsikt om någonting då är det så här. ”Aj, aj, aj, nu ska man hota minoriteter, nu har de ingen frihet, nu har de ingen trygghet längre”.

– Det vi pratar om är att man inte ska integrera det här perspektivet i en biblioteksplan. Vi pratar inte om att man ska göra något dumt mot någon ändå får man det att låta så hela tiden. Så fort man kritiserar majoriteten då är man antidemokrat. Bara den tanken i sig är antidemokratisk. Jag förstår inte varför man måste använda sådana här överord i debatten.

– Sedan pratar Moderaterna om att man ska ha en armlängds avstånd vilket blir rätt komiskt när Moderaterna själva nu alltså föreslår att man ska ha ett HBTQi+-perspektiv i biblioteksplanen. Var är det armlånga avståndet här? Om man nu ville ha en lång arm från biblioteken, varför står man då här och förespråkar att man ska implentera den här politiska filosofin i biblioteket?

– Alla pratar om armlängds avstånd men ingen har det. Det är en sådan här fin floskel man använder för att försöka tysta motståndaren och försöka lura någon annan att man har någon upphöjd moral och fina principer. Det finns ingen i det här landet som någonsin, allraminst vänstern, som har haft en armlängds avstånd till det som har med kulturen att göra överhuvudtaget. Uppenbarligen inte heller Moderaterna.

Se debatten nedan:

SE ÄVEN: Ekeroths vilda debatt mot S-politiker – ”Lyssna på SD så slipper ni gå upp och beklaga er”