Den här mandatperioden har Kent Ekeroth (SD) återvänt till politiken som oppositionsråd i Region Dalarna. Samnytt kan visa en video från den senaste debatten där Ekeroth hamnar i en vild debatt mot två S-politiker rörande regionens roll i ”den globala uppvärmningen”.

Det var den 20 februari som Region Dalarna diskuterade sitt långsiktiga trafikförsörjningsprogram som löper 2023-2032. Debatten blev livlig och handlade mycket om Sverigedemokraternas syn på fossila drivmedel.

Enligt Sverigedemokraterna vill Socialdemokraterna ”nöta ned skattebetalarna ytterligare” med skrivningar om den så kallade klimatkrisen.

– Sveriges nettoutsläpp utgör endast 0,04 procent. Om Sveriges nationella utsläpp utgör 0,04 procent av de globala då kan ni bara tänka er vilken mikroskopisk andel Dalarna står för. Beaktar man dessa enkla fakta så bör man rätt snabbt landa i slutsatsen att den här ’gå före-mentaliteten’ som även fått fäste i Dalarna är till ingen nytta för att motverka en global uppvärmning om man är orolig för en sådan, sa Ekeroth (SD) och fortsatte:

– Däremot leder den till beslut som man sedan får ångra vilket vi har sett bevis på här i Dalarna och i Sverige i stort. Därför menar vi i Sverigedemokraterna att skrivningar som ensidigt, så som detta dokument gör, inriktar sig på fossilfritt och inte kostnadseffektivitet eller ekonomisk hållbarhet endast skadar invånarna i Dalarna till ingen nytta för någon.

S: ”Trumps alternativa sanningar”

Socialdemokraternas regionråd Abbe Ronsten anklagar Sverigedemokraterna för att ”smita undan ansvaret för klimatet”.

– För mig och för oss är det självklart att vi ska ta vårt ansvar.

Vidare blev S-politikern märkbart besvärad över Ekeroths inlägg i debatten.

– Fruktansvärd syn på solidaritet.

– Börjar likna Trumps alternativa sanningar.

Ekeroth kritiserade S för att sakna förmåga att analysera verkligheten.

– Sedan vaknar ni upp precis som ni alltid gör. ”Oops vi såg det inte komma”. Det är alltid samma visa och det har varit så i decennier. Ett hett tips från coachen är att lyssna på SD så slipper ni gå upp och beklaga er sen.

S: ”Hur många har fått en stekpanna i huvudet?”

Även Peter Rousu (S) gav sig in i debatten mot Ekeroth. S-politikern framförde att han inte tänker lyssna på Ekeroth eftersom hans tv säger något annat.

– Jag blir fortfarande så förvånad att man hör från Sverigedemokraterna att man ska stryka allt som heter fossilfritt. Det känns lite som att prata till barn nästan. Jag vet inte hur jag ska förklara hur tungt resonemanget är, sa Rousu (S) och fortsatte:

– Jag måste ju som vanlig medborgare ställa mig frågan om jag ska lyssna på Kent Ekeroths parti eller lyssna på vetenskapen och det jag ser på tv. Det blir ganska lätt att tänka att vetenskapen borde ha mer på fötterna och det jag ser på tv har rätt.

– Det här kanske är en taskig liknelse men hur många här inne har fått en stekpanna i huvudet? Inte någon va? Tack och lov. Det gör ju ganska ont. Det kan man lista ut och det kan även vetenskapen berätta för oss med tyngdlagen och allmänfysikaliska regler att den kommer falla ned på huvudet. Precis likadant är det med klimatet.

– Hörrni, det kommer gå åt pipsvängen om vi inte gör någonting radikalt. Jag som enskild medborgare kan se att Artkis smälter bort, det blåser som fasen i Skåne och halva Pakistan stod under vatten för inte så länge sedan. När jag kör bil ned till Småland har jag inga insekter på vindrutan längre. Så var det inte för 15 år sedan. Det är otäckt.

Rousu (S) var besvärad av Ekeroth till den grad att han inte längre hade några argument i talarstolen.

– Kan jag yrka avslag på SD:s? Eh, skitsamma. Jag säger bara. Eh, jag tappar ordet. Det är så dumt det Kent Ekeroth säger. Det är bara game over.

Se debatten nedan:

LÄS ÄVEN: Ekeroths planer för Migrationsverket: ”Allt går att göra – det är något folk måste förstå”