Det omtalade mötet mellan USA:s president och Nordkoreas ledare inleddes under gårdagen. De ska ha skrivit under var Trump kallade ”ett omfattande dokument” och indikerade att kärnvapennedrustningen av den koreanska halvön kunde börja ”väldigt snabbt”.

Mötet i Singapore mellan de två var det första mellan en sittande amerikansk president och ledaren för Nordkorea och har öppnat dörrarna för att avsluta en 70-årig period av fientlighet och nukleära hot.

– Vi har haft ett historiskt möte och kommit överens om att lämna historien bakom oss, sa Kim Jong Un medan de signerade överenskommelsen. Innehållet i dokumentet delgavs inte vid tillfället.

Förhandlingspunkterna är det amerikanska målet att få bort Nordkoreas kärnvapen och Jong Uns strävan att få bort amerikanska vapen från halvön och att bli erkänd som en spelare på världsarenan samtidigt som det finns ett internationellt tryck på att få ett slut på Nordkoreas provokationer, fattigdom och extrema isolation.

Här är vad som hänt hittills enligt New York Times:

  • De två ledarna träffades privat i strax under en timme i en ”lära känna”-session innan de gick in i ett större möte. Sedan blev det arbetsluncher med tjänstemännen där de tittade på frågor de inte kunnat komma överens om i decennier.
  • Efter lunchen tog de två ledarna en promenad och pratade kort med media medan de gick mot en underskrifts-ceremoni. Trump sa att mötet går ”jättebra” Vi hade verkligen ett fantastiskt möte”. Trump lät även Jong Un titta in i hans limousine, kallad ”the beast”.
  • Kort efter 9 på morgonen lokal tid gick Trump och Jong Un mot varandra och skakade hand inför pressen. Sedan gick de in i ett privat möte med endast översättare närvarande och kom ut efter en timme för en andra session.

Enligt bedömare kvarstår emellertid stora svårigheter i en överenskommelse om de centrala frågorna och det återstår att se om USA och Nordkorea kan komma överens om vad kärnvapennedrustning egentligen innebär liksom hur långt USA är villigt att gå för att försäkra Nordkorea att en amerikansk attack inte kommer att ske.

Trump tweetade om mötet: