Feature ekonomi

Foto: Pexels/Facebook

Ekonomi

SEB lamar: Utgiftssmäll för hushållen

Publicerad 9/16/2022
Annons

SEB larmar om en stor utgiftssmäll för hushållen i hela landet. En genomsnittlig barnfamilj boendes i villa kan vänta sig att deras hushållsutgifter ökar kraftigt för helåret 2022 jämfört med föregående år.

Bakgrunden till hushållens högre utgifter är bland annat stigande bolån, elpriser, livsmedelspriser och räntor.

LÄS ÄVEN: ”Sossepriserna” äter upp höjda garantipensionen

Enligt bankens pressmeddelande kan en genomsnittlig barnfamilj boendes i en villa vänta sig att utgifterna ökar med 48 procent.

En tvåbarnsfamilj med villa och bil har tidigare haft årliga hushållsutgifter på drygt 165 000 kronor, inräknat räntekostnader på bolån, drivmedel, el och uppvärmning, samt matkostnader.
Med dagens stigande priser på samtliga utgiftsposter bör samma familj förbereda sig på att utgifterna för helåret 2022 stiger med 80 000 kronor och istället landar på 245 000 kronor, vilket är en en ökning med 48 procent.
I relation till den genomsnittliga disponibla inkomsten för samma typfamilj motsvarar de utökade utgifterna nästan en och en halv månadsinkomst, vilken ligger på knappt 60 000 kronor inklusive barnbidrag.

Américo Fernández är privatekonom hos SEB och han lyfter att ett stort ansvar vilar på finanspolitiken för att inte driva upp inflationen ytterligare.

– Det är viktigt att komma ihåg att olika hushåll och geografier påverkas i olika stor utsträckning av det rådande ekonomiska läget. Det vilar ett stort ansvar på finanspolitiken att bli mer träffsäker för att inte riskera att driva upp inflationen ytterligare, då detta sedan måste motverkas genom fortsatta räntehöjningar, säger Américo Fernández.

Uppdatering: På förmiddagen publicerade SEB en rättelse av pressmeddelandet.

I det pressmeddelande vi publicerade kl. 07.00 idag den 16 september var siffran för de årliga hushållsutgifterna för 2021, och därmed ökningen i procent, felaktig (utgiftsökningen i kronor var dock korrekt). Vi beklagar detta. Dessa siffror har nu rättats.

LÄS ÄVEN:Statsradions råd till drabbade av ’sossepriser’: Sänk din levnadsstandard

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons