Foto: Michael Vadon.

Seger för Donald Trumps nya inreseförbud i appellationsdomstol

Delningar

➤ USA Samhällsnytt rapporterade för några veckor sedan att Donald Trumps nya inreseförbud stoppats av en federal domstol i delstaten Hawaii. Efter Trumps överklagan har en appellationsdomstol nu korrigerat det domslutet genom att godkänna stora delar av det nya inreseförbudet.

I Donald Trumps senaste inreseförbud förbjöds medborgare som saknar kopplingar till USA från sex muslimska länder att resa in i USA, i syfte att skydda USA från migrerad terrorism. En federal domare i Hawaii förbjöd inreseförbudet med motiveringen att det inte är förenligt med den amerikanska konstitutionen.

Trump överklagade domen till den vänsterliberala appellationsdomstolen Ninth Circuit Court (Nutty Ninth) i San Francisco. Ninth Circuit Court beslutade under måndagen att Trump har rätt att stoppa medborgare från de sex länder som inreseförbudet gäller för, alltså att stora och de viktigaste samt mest akuta delarna av Trumps nya inreseförbud är förenliga med konstitutionen.

Nutty Ninth stoppade Trumps första inreseförbud men blev sedan uppläxad av Högsta domstolen som reverserade det beslutet, något som Ninth Circuit Court eventuellt tagit lärdom av vid bedömningen av detta nya inreseförbud genom beslutet att godkänna det. Det språk som appellationsdomstolen använt i sitt domslut är mycket likt det som Högsta domstolen använde i samband med det första inreseförbudet, något som ytterligare indikerar att Ninth Circuit Court har lärt sig av tidigare juridiska misstag vid handläggandet av det första inreseförbudet och nu rättat in sig under HD.

De delar av inreseförbudet som under måndagen inte godkändes av appellationsdomstolen ska tas upp i början av december i samma domstol.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.