Den konservativa Fidesz-regeringen sitter kvar en fjärde mandatperiod och det dessutom med ytterligare stärkt folkligt mandat. Det stod klart redan ett par timmar efter att de ungerska vallokalerna stängt och rösterna börjat räknas.

Inför söndagens parlamentsval i Ungern spåddes den oheliga sexpartialliansen bestående av allt från vänsterradikaler via liberaler till antisemitiska högerextremister ha en chans att ge Viktor Orbans Fidesz en match om regeringsinnehavet.

Redan vid vallokalsundersökningarna kom dock signaler om att den chansen överskattats, och när en god portion av rösterna räknats var det tydligt att regeringen inte bara får förnyat förtroende utan också går framåt ytterligare jämfört med förra valet.

Regeringen Fidesz/KNDP behåller i ytterligare en mandatperiod den 2/3 majoritet i parlamentet som man haft sedan 2014. Samtidigt gör sexpartialliansen ett avsevärt sämre val än vad vissa opinionsundersökningar gett vid handen.

LÄS MER: Fidesz behåller ledningen inför valet i Ungern

Valdeltagandet uppges ha varit 70 procent – en hög siffra för ett ungerskt val. 200 internationella valobservatörer har bevakat valet utan att ha någon kritik att rapportera.

Däremot har Ungern varit utsatt för hård valpåverkan utifrån, inklusive EU-sanktioner mot regeringen i syfte att få bort Orban från makten. Det ser emellertid ut som att det tvärtom har fått det ungerska folket att sluta upp än starkare bakom landets rätt till nationellt självbestämmande och det konservativa vägval man gjort.

SVT manade till ekonomiska sanktioner mot Ungern

När Orban gick upp på scenen i huvudstaden Budapest för att ta emot folkets jubel, var det också Bryssels utpressning och försök att undergräva den ungerska demokratin som fick sig en känga:

– Vi har tagit en klar seger, en seger så stor att den kanske kan ses från månen – och definitivt från Bryssel.

”Opartiska” SVT:s utsände fanns på plats i Budapest och var påtagligt besviken över valutgången. I ett nyhetsklipp klargjorde han att ”EU måste börja hålla tillbaka EU-medel till Ungern” för att ytterligare dra åt tumskruvarna på Orban, få bort honom, hans regering och hans parti från makten och tvinga fram en annan politik än den som det ungerska folket vill ha.