kabul-flygplats-bild-flickr

Bild: Jim Kelly

InrikesUtrikes

Semestrande asylmigranter i Afghanistan evakueras till Sverige

Publicerad 8/20/2021
Annons

Samnytt har tidigare berättat om Robina Ansary och hennes asylsökarfamilj som efter uppehållstillstånd i Sverige med skyddsskäl regelbundet semestrar i sitt gamla hemland Afghanistan. Det är de inte ensamma om och nu har den regeringen uppdragit åt Försvarsmakten att flyga alla semestrande asylmigranter i Afghanistan med svenskt uppehållstillstånd eller medborgarskap tillbaka till Sverige. Kostnaden tas tills vidare av de svenska skattebetalarna.

Med anledning av talibanernas maktövertagande i landet kommer det svenska försvaret att flyga ned transportplan till Kabul. Alla afghaner med någon koppling till Sverige som befunnit sig på semester i landet när regeringsskiftet skedde ska enligt regeringsbeslut erbjudas en plats för evakuering tillbaka till Sverige. Man måste dock för egen maskin ta sig till huvudstaden från den plats i Afghanistan där man befinner sig.

I nuläget har svenska UD uppgifter om att minst 100 afghanska migranter med svenskt pass genom uppehållstillstånd eller medborgarskap befinner sig på semester i sitt gamla hemland och genom att skriva upp sig på en ”svensklista” har begärt och beviljats att bli flugna tillbaka till Sverige.

Är ”chockad” av att inte få mer hjälp från Sverige

Kostnaden för det Försvarsmaktens evakuering av dessa personer till Sverige tas tills vidare av de svenska skattebetalarna. Enligt uppgift ska de hitresta i efterhand debiteras en summa motsvarande kostnaden för en flygbiljett.

Göteborgs-Posten har varit i kontakt med Sara, en av de många semestrande asylafghaner som begärt att få bli flugna till Sverige genom den svenska Försvarsmaktens försorg. Hon säger sig vara chockad av att svenska staten inte erbjudit henne mer hjälp:

– Jag är väldigt frustrerad och som svensk medborgare är jag i chock.

LÄS ÄVEN: ’Svenska Robina’ tog föräldraledigheten i Afghanistan: ”Tredje besöket här”

Svenska UD vill inte svara på frågor

På UD är det locket på om evakueringsplanerna. Man vill inte svara på frågor från media eller allmänheten där det ifrågasätts att personer som uppger sig ha flytt från Afghanistan men sedan rest tillbaka dit på semester nu ska hämtas tillbaka till Sverige av Försvarsmakten.

– Vi kommenterar inte uppgifter om evakueringen, vi kommer meddela när evakueringen är slutförd, lyder beskedet från UD:s presskommunikatör Sibel Missouri.

41 afghanska familjer evakueras också

Enligt ett separat beslut ska dessutom 41 afghanska familjer evakueras på samma sätt. Det rör sig om de som i någon form arbetat för Sverige som tolkar eller i en administrativ funktion och som det spekuleras i kan få problem under den nya västfientliga talibanregimen.

Krav: Låt alla afghanska journalister och kulturarbetare komma till Sverige

Journalistförbundet och Reportrar utan gränser kräver att alla afghanska journalister ska hämtas till Sverige. Detta på grund av att de i sitt arbete kan ha förargat talibanerna.

Tretton svenska konstnärsförbund riktar i ett upprop också krav på regeringen och kommunledningar att låta alla afghaner som arbetar med kultur – konstnärer, musiker, artister med flera – komma till Sverige. Även dessa kan komma att ådra sig den nya talibanregimens vrede, menar man.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
584Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons